FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fini: Postoje razlike u talijanskom i američkom opisu događaja

RIM, 8. ožujka 2005. (Hina/AR) - Talijanski ministar vanjskih poslovaGianfranco Fini rekao je u utorak u Zastupničkom domu kako postojerazlike između talijanske i američke verzije događaja o oslobađanjunovinarke Giuliane Sgrena i tragičnoj smrti agenta Nicole Caliparijaprilikom njezina spašavanja te je zatražio od Amerikanacarasvjetljavanje događaja i utvrđivanje odgovornosti.
RIM, 8. ožujka 2005. (Hina/AR) - Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini rekao je u utorak u Zastupničkom domu kako postoje razlike između talijanske i američke verzije događaja o oslobađanju novinarke Giuliane Sgrena i tragičnoj smrti agenta Nicole Caliparija prilikom njezina spašavanja te je zatražio od Amerikanaca rasvjetljavanje događaja i utvrđivanje odgovornosti.

Agent talijanske tajne službe poginuo je u petak pri kraju operacije oslobađanja talijanske novinarke lista "Il Manifesto", kada su na njihov automobil u blizini bagdadske zračne luke američki vojnici otvorili vatru. Talijanski čelnici već su u svojim prvim reakcijama zatražili od SAD-a da se utvrdi odgovornost za tu pogibiju.

Fini je, govoreći pred parlamentom, doveo u pitanje američku verziju događaja ustvrdivši kako je riječ o "incidentu koji treba biti rasvijetljen". Zbog toga "očekujemo od Sjedinjenih Američkih Država da narednih sati dadu konkretan dokaz želje za suradnjom", rekao je Fini.

Američki veleposlanik u Rimu, Mel Sembler, predao je u ponedjeljak navečer talijanskoj vladi američku verziju događaja, koju je šef talijanske diplomacije neizravno opovrgao. Prema njegovim riječima, postoje dvije bitne razlike u dvama izvješćima, američkom i talijanskom - prvo, brzina kretanja automobila i drugo, slijed događanja

Prema talijanskoj verziji, o kojoj je Fini govorio u gornjem domu Parlamenta, automobil u kojem su bili Nicola Calipari i Giuliana Sgrena "išao je najviše 40 km na sat na posljednjem dijelu puta prema zračnoj luci u Bagdadu kada je bio pogođen i kada je Nicola Calpiari poginuo u spašavanju života Giuliane Sgrena". Odmah nakon otvaranja vatre američkih vojnika, koja je trajala 10-15 sekundi, dva "mlada američka vojnika su se približila i ispričavala se više puta zbog incidenta, rekao je Fini dodajući da je "Nicola Calipari imao propusnicu za slobodno kretanje i bio je aktivirao sve potrebne kontakte s vlastima SAD-a za sigurnost zrakoplovne luke".

Fini se založio protiv stvaranja antiameričkog raspoloženja u talijanskoj javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙