FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši nacist Schaefer optužen za nestanak političkog zatočenika

SANTIAGO, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Protiv bivšega nacista PaulaSchaefera, osnivača sekte u Čileu, koji je više od osam godina bionedostupan za čileansko pravosuđe, podignuta je u četvrtak u Santiaguoptužnica za nestanak aktivista ljevice u doba diktature AugustaPinocheta, doznaje se od pravosudnog izvora.
SANTIAGO, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Protiv bivšega nacista Paula Schaefera, osnivača sekte u Čileu, koji je više od osam godina bio nedostupan za čileansko pravosuđe, podignuta je u četvrtak u Santiagu optužnica za nestanak aktivista ljevice u doba diktature Augusta Pinocheta, doznaje se od pravosudnog izvora.

Sudac Joaquin Billard ocijenio je da raspolaže dovoljnim brojem činjenica za podizanje tužbe protiv Paula Schaefera (83) zbog nestanka Alvara Vallejosa Villagrana, čelnika Pokreta revolucionarne ljevice (MIR).

Trag se aktivistu izgubio u kolovozu 1974. u njemačkoj enklavi Colonia Dignidad koju je Schaefer utemeljio 1961. u izoliranom planinskom području 350 kilometara južno od Santiaga.

Sudac Billard naložio je u srijedu provedbu liječničkog vještačenja kako bi se utvrdilo je li Schaefer, koji je prošlog četvrtka uhićen u Argentini i izručen Čileu, sposoban za suđenje.

Coloniu Dignidad osnovalo je nekoliko bivših nacista, njemačkih doseljenika, pod vodstvom Schaefera, bivšeg evangeličkog pastora protiv kojega je u Čileu podignuto više tužbi za zlostavljanje političkih zatvorenika u doba diktature (1973-1990.) i za silovanje više desetaka djece doseljenika i seljaka iz okolice Colonije.

Schaefer je dosad odbijao sve odvjetnike koji su mu ponuđeni, među kojima i dvojicu branitelja koje mu je ponudilo njemačko veleposlanstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙