FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo izraelski špijun koji je oteo Adolfa Eichmanna

JERUZALEM, 3. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Jedan od najznačajnijihizraelskih špijuna Tzvi Malchin koji je između ostaloga sudjelovao i uotmici nacističkog vođe Adolfa Eichmanna, preminuo je u srijedu u77-oj godini u SAD-u, javio je u četvrtak izraelski vojni radio.
JERUZALEM, 3. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Jedan od najznačajnijih izraelskih špijuna Tzvi Malchin koji je između ostaloga sudjelovao i u otmici nacističkog vođe Adolfa Eichmanna, preminuo je u srijedu u 77-oj godini u SAD-u, javio je u četvrtak izraelski vojni radio.

Malchin je bio jedan od najznačajnijih agenata izraelske tajne službe Mossad, čiji su agenti 11. svibnja 1960. u Buenos Airesu uhvatili Adolfa Eichmanna te ga prebacili u Izrael.

Tu je poznatu akciju vodio Isser Harel, povijesna ličnost izraelske obavještajne službe, koji je preminuo u veljači 2003. Harel se smatrao "ocem" Mossada.

Adolf Eichmann, jedan od glavnih izvršitelja "konačnog rješenja" - genocida kojeg su nad Židovima izvršili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, tajno je iz Argentine prebačen u Izrael gdje je suđen i osuđen na smrt u prosincu 1961. godine.

Tzvi Malchin je dugo godina radio i u izraelskoj službi unutarnje sigurnost Shin Beth.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙