FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar će dobiti morske orgulje i spomenik suncu

ZADAR, 16. veljače 2005. (Hina) - Kad se preuredi Istarska obala uZadru potkraj ožujka ove godine, Zadar će imati morske orgulje, jedinetakve vrste u svijetu, a nakon toga će dobiti i spomenik Suncu, kojiće tijekom dana pospremljenu energiju isijavati noću.
ZADAR, 16. veljače 2005. (Hina) - Kad se preuredi Istarska obala u Zadru potkraj ožujka ove godine, Zadar će imati morske orgulje, jedine takve vrste u svijetu, a nakon toga će dobiti i spomenik Suncu, koji će tijekom dana pospremljenu energiju isijavati noću.

U sklopu preuređenja Istarske obale za uplovljenje velikih brodova za kružna putovanja, po zamisli arhitekta Nike Bašića, u obalu je ugrađen sustav na određen način ugođenih cijevi, tako da će u njima morski valovi stvarati skladna suzvučja.

Sustav, prvi takve vrste u svijetu, već je nazvan "morskim orguljama" i pobudio je zanimanje javnosti i u Hrvatskoj, i izvan nje.

Zamisao je izvorna, rekao je danas za Hinu arhitekt Niko Bašić. Nije nastala odjednom, nego se razvijala, kaže, postupno, dulje vrijeme. Bašić je u ostvarenje svoje zamisli uključio i glazbene stručnjake i kad su se svi uvjerili da je izvediva, počeli su radovi, koje financira Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

U Istarsku obalu u dvije razine već je ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različita profila i dužine, koje proizvode 35 različitih tonova, svrstanih u sedam sekcija po pet tonova. Kako će glazbu stvarati valovi, ona će biti uvijek drukčija, a čut će se u krugu od sto metara, ovisno o veličini valova.

Dovršetak Istarske obale planiran je za kraj ožujka.

Bašić kaže da je riječ o novom pristupu uređenju i kultiviranju prostora.

"Želimo sadržaje koji će Zadru donijeti nove vrijednosti i podignuti kakvoću življenja i sve to u suradnji s prirodom, a ne nešto što će vulgarizirati prostor. Istarska će obala biti mjesto prirodnoga zvuka", ističe arhitekt Bašić.

Ali to nije sve. Bašić u drugoj fazi namjerava tu podići spomenik Suncu, ne kao skulpturu, nego u obliku, kako kaže, maloga amfiteatra, izgrađena po načelu fotonaponskih ćelija koje će svjetlost primati danju, a isijavati noću prema nebu.

Sve je to dio opsežna programa kultiviranja prostora koji se može nastaviti sličnim osmišljavanjem na zadarskoj Novoj rivi, kaže Bašić, tvrdeći da grad Zadar može imati goleme koristi od toga.

"Već je sada u središtu medijske pozornosti, a o turističkim koristima tek će se čuti i vidjeti", rekao je Bašić.

Mediji su ovih dana javili da u svijetu postoje slične "morske orgulje" u San Franciscu u Kaliforniji, no one nisu ugođene pa prenose prirodne šumove, te jedne "zračne orgulje", u Sydney.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙