FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena idejna rješenja za dva nova vrtića u Zagrebu

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina)
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina)

Prvonagrađena idejno-arhitektonsko-urbanistička rješenja za dva zagrebačka dječja vrtića, "Sunce - Retkovec" i vrtić u naselju Laništu, predstavljena su danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Natječaj je raspisao grad Zagreb, a provelo ga zagrebačko Društvo arhitekata.

Prvu nagradu za idejno-arhitektonsko-urbanističko rješenje vrtića "Sunce-Retkovec", koji će se graditi u Ulici Dubravi 185, dobio je autor "njirić + arhitekti" (Hrvoje Njirić u suradnji s Davorom Bušnjom). Autor prvonagrađenog rada dobio je i 40 tisuća kuna.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda za vrtić "Sunce-Retkovec" Gordan Hanžek istaknuo je kako je ponuđena lokacija za taj vrtić neprikladna jer se nalazi na prometno vrlo opterećenu raskrižju i cesti.

To je prevladalo i u arhitektonskim rješenjima, kojima se pokušalo djecu zaštititi od mogućih opasnosti, kazao je Hanžek. Rad koji je pobijedio na natječaju jednoglasno su poduprli svi članovi Ocjenjivačkog suda, a samo je rješenje funkcionalno, racionalno i oblikovno uspjelo, ocijenio je.

Na natječaj za vrtić "Sunce -Retkovec" prispjelo je 28 radova, od kojih su novčano nagrađena prva tri - prvi s 40 tisuća, drugi s 25 i treći s 15 tisuća kuna. Također su još tri rada izdvojena i nagrađena sa po 6600 kuna.

Na natječaj za izradbu idejno-arhitektonsko-urbanističkog rješenja dječjeg vrtića u Laništu prispjelo je 40 radova, od kojih je kao najbolji izabran rad autora Mie Roth-Čerine i Tončija Čerine, koji je također nagrađen s 40 tisuća kuna. Ostali nagrađeni radovi također su honorirani i predstavljeni u zagrebačkom Društvu arhitekata.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda za vrtić u Laništu Niko Gamulin rekao je kako je za lokaciju tog vrtića ponuđen park, najbolji položaj koji se može naći, iako to nije bitnije utjecalo na rješenja. "Vrtiće treba projektirati za djecu, a ne za roditelje, odgojitelje i ravnatelje", kazao je Gamulin.

Arhitekti su se složili kako grad nema dostatno velikih parcela za vrtiće, nude se gotovo dva puta manje parcele nego bi po pravilnicima trebale biti, pa u konačnici dolazi do kompromisa između ponuđene parcele i vrtićkih prostora.

Najavili su i da će uskoro biti arspisan natječaj za vrtiće u Španskom, Vrbiku i u Zajčevoj ulici u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙