FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: Većina građana nije razočarana odgodom pregovora

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Većina građana nije razočaranaodlukom o odgodi početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom,pokazali su rezultati istraživanja koje je provela agencija zaistraživanje javnog mnijenja Puls.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Većina građana nije razočarana odlukom o odgodi početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom, pokazali su rezultati istraživanja koje je provela agencija za istraživanje javnog mnijenja Puls.

Istraživanje je provedeno dan prije odluke Vijeća ministara EU-a, u utorak 15. ožujka, na uzorku od 600 osoba starijih od 18 godina.

Rezultati govore da je samo 35 posto ispitanih razočarano činjenicom što pregovori neće početi u četvrtak 17. ožujka, što znači da čak i dio onih koji podržava ulazak u EU, ne osjeća veliko razočarenje odgodom pregovora.

Nešto manje, 31 posto ispitanika osjeća se ravnodušno, a četvrtina ispitanih je zadovoljna odgodom početka pregovora.

Istraživanje je pokazalo da podrška ulasku Hrvatske u EU posljednjih dana nije značajno pala i kreće se na razini od 47 posto, dok ulazak ne podržava 43 posto građana, što znači da događaji oko pregovora nisu značajnije utjecali na stajališta ispitanika o ulasku u EU.

Prema stranačkoj opredjeljenosti i dalje su najveći eurooptimisti glasači SDP-a, a slijede glasači HNS-a i HDZ-a. Najveći euroskeptici su glasači HSP-a, HSS-a i HSU-a.

Oko 27 posto ispitanika najvećeg "krivca" za odgađanje pregovora vidi u Vladi koja nije uspjela dokazati Haškom sudu i Europskoj komisiji da Hrvatska čini sve za suradnju sa sudom u Hagu.

Ipak više građana krivca vidi izvan Hrvatske. Njih 24 posto smatraju da je to Europska komisija koja je prestroga prema Hrvatskoj, dok ih 19 posto smatra da je to Sud u Hagu.

Sedam posto ispitanih smatra da je krivac odbjegli general Ante Gotovina.

Većina ispitanika od 56 posto ne podržava izručenje generala Gotovine, bez obzira na posljedice, dok se za izručenje izjasnilo 28 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙