FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši direktor HZZO-a Lončarec osumnjičen za nezakonitu nabavu informatičke opreme

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Bivši direktor Hrvatskog zavoda zazdravstveno osiguranje Zdravko Lončarec (52) osumnjičen je zazlouporabu jer je od jedne zagrebačke tvrtke kupio gotovo osammilijuna kuna vrijednu informatičku opremu, iako je Ministarstvofinancija poništilo javni natječaj na kojem je ta tvrtka dobila posao,doznaje se danas u zagrebačkoj policiji.
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Bivši direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Zdravko Lončarec (52) osumnjičen je za zlouporabu jer je od jedne zagrebačke tvrtke kupio gotovo osam milijuna kuna vrijednu informatičku opremu, iako je Ministarstvo financija poništilo javni natječaj na kojem je ta tvrtka dobila posao, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji.

Policija je kriminalističku obradu provela po nalogu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je krajem prošle godine zaprimilo anonimnu predstavku u kojoj se Lončareca optužuje da je zlouporabio ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je kriminalistička obrada potvrdila te sumnje i da je o svemu posebnim izvješćem obaviješteno zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.

Lončareca se tereti da je s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo iz Zagreba u rujnu 2002. zaključio ugovor o nabavi informatičke opreme vrijedne gotovo osam milijuna kuna. Policija nije objavila o kojoj tvrtki se radi, no iz izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o tvrtki Hermes plus iz Buzina.

Sredinom srpnja 2002. HZZO je objavio javno nadmetanje za prikupljanje ponuda za informatičku opremu i usluge kojima bi unaprijedili svoj informatički sustav. Na natječaj su se javile četiri tvrtke, a prihvaćena je ponuda tvrtke Hermes, no u kolovozu se jedan od ponuđača žalio Ministarstvu financija i Lončarecu.

Ministarstvo je krajem rujna 2002. poništilo javni natječaj i o tome početkom listopada obavijestilo HZZO, no Lončarec je, kako tvrde u policiji, to zanemario i u rujnu ipak potpisao ugovor o nabavi opreme s tvrtkom iz Buzina. Krajem listopada informatička oprema je isporučena HZZO-u koji je 19. prosinca 2002. platio dio, a u kolovozu 2003. i ostatak računa.

Zdravko Lončarec, koji je na čelu HZZO-o bio od 16. ožujka 2000. do 5. prosinca 2002., odbacio je policijske sumnje i ustvrdio da je natječaj i odabir ponuđača bio zakonit.

"Natječaj je bio legalan, uzeta je najjeftinija i nakvalitetnija ponuda", kazao je Hini, dodavši kako ni Državna revizija nije imala nikakve zamjerke. On tvrdi da se Ministarstvo financija o provedenom natječaju nije očitovalo u zakonskom roku od 15 nego tek nakon 45 dana, a da je on u međuvremenu već potpisao ugovor s tvrtkom Hermes plus. Dodao je da s plaćanjem opreme nije imao veze jer je već otišao iz HZZO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙