FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo podupire zahtjeve hrvatskih prijevoznika

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometai razvitka čvrsto podupire zahtjeve hrvatskih prijevoznika i odSlovenije traži povlačenje uredbe kojom se hrvatskim prijevoznicimazabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi prijevoza u treće zemlje.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka čvrsto podupire zahtjeve hrvatskih prijevoznika i od Slovenije traži povlačenje uredbe kojom se hrvatskim prijevoznicima zabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi prijevoza u treće zemlje.

Zaključak je to sastanka predstavnika Ministarstva i hrvatskih prijevozničkih udruga održanog u ponedjeljak poslijepodne.

Glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan izvijestila je da su sastanku razmotrene mogućnosti poduzimanja mjera radi rješavanja problema nastalih zbog slovenske uredbe. Ukazano je i na težak položaj hrvatskih prijevoznika koji trpe velike gubitke zbog slovenske jednostrane odluke.

Uoči sastanka, Ministarstvo je izvijestilo da će tijekom dana od slovenske strane zatražiti povlačenje Uredbe. Ujedno su istaknuli da će Hrvatska, ne povuče li Slovenija uredbu, za slovenske prijevoznike uvesti istu mjeru pa će slovenski prijevoznici moći obavljati prijevoz tereta iz Hrvatske u treće države po istim uvjetima kao i hrvatski prijevoznici iz Republike Slovenije.

Slovenski će prijevoznici u tom slučaju na temelju hrvatskih dozvola moći obavljati prijevoz između Hrvatske i država koje nisu članice Europske unije, a prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU jedino na temelju CEMT dozvola, pojašnjava se.

Slovenija od petka, 4. veljače zabranjuje hrvatskim prijevoznicima utovar robe u Sloveniji radi transporta u treće zemlje. Razlog zabrane obavljanja prijevoza je, prema slovenskom dopisu Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, provedba Uredbe Europske komisije o carinskom propisu br. 245/93.

Za 2005. godinu Hrvatska i Slovenija su međusobno razmijenile 6.500 dozvola za treće države, kažu iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙