FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak mješovite hrvatsko-slovenske komisije za promet u ožujku

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Mješovita hrvatsko-slovenskakomisija za promet trebala bi se sastati u drugoj polovici ožujka, aglavna tema tog sastanka bit će rješavanje načina korištenja dozvolaza prijevoz preko trećih zemalja za hrvatske i slovenske prijevoznike,najavljeno je danas iz hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa irazvitka.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Mješovita hrvatsko-slovenska komisija za promet trebala bi se sastati u drugoj polovici ožujka, a glavna tema tog sastanka bit će rješavanje načina korištenja dozvola za prijevoz preko trećih zemalja za hrvatske i slovenske prijevoznike, najavljeno je danas iz hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

U tom su Ministarstvu danas potvrdili da im je jučer stigao dopis slovenskog resornog ministarstva u kojem je slovenska strana predložila da se sastanak mješovite komisije održi u drugoj polovici ožujka.

Glasnogovornica hrvatskog resornog ministarstva Marina Halužan kazala je da će hrvatska strana odgovoriti u roku nekoliko dana na slovenski dopis, te da im načelno predloženi termin odgovara.

Dodala je da slovenska strana treba odrediti datum i mjesto održavanja sastanka, jer je na redu da se sastanak mješovite komisije za promet održi u Sloveniji.

Sastanak te komisije, u pravilu, se održava na razini pomoćnika ministara za promet.

Inače, kako su ga slovenski mediji nazvali "kamionski rat" između Slovenije i Hrvatska započeo je 11. veljače kada je Slovenija ograničila korištenje dozvola za treće zemlje primjenom Uredbe Europske komisije br. 2454/93, a da o primjeni te odredbe nije izvijestila Hrvatsku.

Hrvatski prijevoznici, prema tim novim slovenskim propisima, mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvola, a dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU.

Kako navode iz Slovenije, roba koju hrvatski prijevoznik natovari u Sloveniji ne ispunjava jednu od odredbi nedavno uvedene Uredbe EK (br. 2454/93), pa se u tom slučaju mora platiti carina za privremeni uvoz vozila, odnosno tri posto vrijednosti vozila prilikom svakog utovara robe.

Hrvatska je strana pak, na to 16. veljače, odlučila da će od od istog dana (16. veljače) slovenski prijevoznici prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države moći obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije i o tome obavijestilo slovensko ministarstvo prometa.

Na temelju bilateralnog Ugovora o cestovnom prijevozu Hrvatska i Slovenija su za 2005. godinu razmijenile 6.500 dozvola za treće zemlje.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙