FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska uvodi protumjere za slovenske prijevoznike

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Slovenski će prijevoznici odsrijede, 16. veljače, prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države moćiobavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije,odlučilo je u utorak Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Slovenski će prijevoznici od srijede, 16. veljače, prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države moći obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije, odlučilo je u utorak Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Slovenski prijevoznici tako će na temelju hrvatskih dozvola moći obavljati prijevoz između RH i država koje nisu članice EU, dok će prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU slovenski prijevoznici moći obavljati samo na temelju CEMT dozvola (dozvola Europske konferencije ministara prometa), sadržaj je to Upute oko korištenja hrvatskih dozvola za treće države razmijenjene s Republikom Slovenijom za 2005. godinu, koju je u utorak Carinskoj upravi poslalo resorno Ministarstvo.

Ministarstvo je izvijestilo kako su o toj uputi obavijestili Ministarstvo prometa Slovenije koje je prošli petak dostavilo svoje tumačenje o korištenju slovenskih dozvola za treće države. Naime, na temelju bilateralnog Ugovora o cestovnom prijevozu Hrvatska i Slovenija su za 2005. godinu razmijenile 6.500 dozvola za treće zemlje.

Prema navodima slovenskog Ministarstva prometa, korištenje dozvola za treće zemlje Slovenija je ograničila primjenom Uredbe Europske komisije br. 2454/93. Hrvatski prijevoznici, prema novim slovenskim propisima, mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvola, a dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU.

O primjeni novih mjera za slovenske prijevoznike obaviještene su sve udruge prijevoznika, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora, izvijestili su u utorak poslijepodne iz resornog Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙