FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iračka nacionalna skupština održala inauguralnu sjednicu

BAGDAD, 16. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Nakon 45 dana političkogpogađanja, u srijedu je u Bagdadu održana inauguralna sjednicaNacionalne skupštine, na kojoj se, zbog različitih interesazastupničkih blokova, nije ni glasovalo o sastavu buduće vlade.
BAGDAD, 16. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Nakon 45 dana političkog pogađanja, u srijedu je u Bagdadu održana inauguralna sjednica Nacionalne skupštine, na kojoj se, zbog različitih interesa zastupničkih blokova, nije ni glasovalo o sastavu buduće vlade.

Sjednica je održana uz iznimne mjere sigurnosti, iako je uoči njezinog početka u izoliranoj Zelenoj zoni u središtu grada, gdje zasjeda i parlament, odjeknulo nekoliko eksplozija. Pretpostavlja se da je riječ o minobacačkim minama pobunjenika, a još nema vijesti o možebitnim žrtvama.

Inauguralna sjednica bila je tek ceremonijalna, jer se različiti etnički i frakcijski blokovi nisu uspjeli dogovoriti o podjeli vlasti. Zato nisu izabrani ni predsjednik ni dva potpredsjednika skupštine, jer je za to potrebna dvotrećinska potpora svih zastupnika, kojih je 275, a oni potom trebaju odrediti vladu.

Na sjednici, kojom je predsjedao najstariji član šijitske koalicije šeik Dhari al-Fayadh, bivši predsjednik raspuštenog Privremenog nacionalnog vijeća Fuad Masum rekao je kako će prioritet skupštine biti suradnja s vladom u borbi protiv terorizma kako bi se iračkom narodu zajamčila sigurnost.

U jasnoj aluziji na sunite, koji su u velikoj mjeri bojkotirali parlamentarne izbore krajem siječnja, Masum je istaknuo kako je važno da se skupine koje nemaju predstavnika u parlamentu uključe u njegov najvažniji zadatak, izradu nacrta zakona.

Ashraf Qadir, izaslanik glavnog tajnika UN Kofija Annana, obećao je pomoć Svjetske organizacije u izradi ustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙