FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Prva sjednica iračkog parlamenta 16. ožujka

BAGDAD, 6. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Prva sjednica novog iračkogparlamenta održat će se 16. ožujka, što je simboličan datum jer je 16.ožujka 1988. režim Sadama Huseina izdao naredbu o napadu kemijskimoružjem kurdskoga grada Halabje pri čemu je poginulo više od 6 tisućaljudi, uglavnom žena i djece, a još ih je 7 tisuća zadobilo trajneposljedice.
BAGDAD, 6. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Prva sjednica novog iračkog parlamenta održat će se 16. ožujka, što je simboličan datum jer je 16. ožujka 1988. režim Sadama Huseina izdao naredbu o napadu kemijskim oružjem kurdskoga grada Halabje pri čemu je poginulo više od 6 tisuća ljudi, uglavnom žena i djece, a još ih je 7 tisuća zadobilo trajne posljedice.

"Dogovorili smo se da se prva sjednica parlamenta održi na godišnjicu obilježavanja napada na grad Halabju kemijskim oružjem, koji je naredio režim bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina", rekao je zamjenik premijera u odlasku Barhem Saleh.

Jawad Maliki, član parlamenta sa šijitske liste Ujedinjenog iračkog saveza rekao je: "Za taj smo se datum odlučili jer sve upućuje na to da bi se dogovor mogao postići do održavanja prve sjednice."

"Nastavljamo s intenzivnim pregovorima. Nadamo se da ćemo do 16. ožujka uspjeti ostvariti dogovor o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva", rekao je Saleh. "Ako do toga datuma ne uspijemo postići dogovor, nastavit ćemo raspravu u parlamentu na demokratski način".

Prijelazna Nacionalna skupština izabrana je 30. siječnja na prvim višestranačkim izborima u toj zemlji u posljednjih pola stoljeća, a ima 275 mjesta. Izbore su bojkotirali suniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙