FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 28. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

RIM - Zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Josip Bozanić, preuzeo je u nedjelju navečer naslovnu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu koju mu je dodijelio papa Ivan Pavao II., kada ga je 2003. imenovao kardinalom. Svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Bozanić, s obredom preuzimanja naslovne crkve, prisustvovali su brojni svećenici, redovnice i redovnici, veleposlanici i brojni Hrvati koji žive i rade u Rimu. Uoči misnoga slavlja prikazan je dokumentarni film "Naš kardinal", a liturgijsku svečanost je pripremio Giulio Viviani. Bozanić je najprije pozvao na molitvu za brzo ozdravljenje pape Ivana Pavla II. kojem se zahvalio što ga je proglasio kardinalom i dodijelio mu crkvu sv. Jeronima kao naslovnu. U homiliji Bozanić je rekao kako je Hrvatska crkva sv. Jeronima bila oazom slobode i mjestom okupljanja Hrvata.

RIJAD - Njemački kancelar Gerhard Schroeder ocijenio je u nedjelju navečer u Rijadu, nakon susreta sa saudijskim prijestolonasljednikom Abdullahom, da demokratizacija Saudijske Arabije ne ide "dovoljno daleko" s njemačkog gledišta, hvaleći istodobno razvoj odnosa dviju zemalja. Govoreći o saudijskoj unutarnjoj politici, Schroeder je pohvalio proces "oprezne demokracije" prijestolonasljednika, iako "ne ide dovoljno daleko" s njemačkog gledišta, kazao je on.

LONDON - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da neće tolerirati napade na Izrael, poput onoga samoubilačkog posljednjeg petka, a neimenovanu grupu optužio je za sabotiranje mirovnih napora. U intervjuu jednim britanskim novinama objavljenom u ponedjeljak Abbas je ponovno istaknuo svoju predanost u pronalasku mira. "Vjerujemo da je mir moguć sada i spremni smo pregovarati s Izraelom kako bi postigli istinski mir", izjavio je Abbas uoči sastanka u Londonu na kojem će se u utorak raspravljati o reformama u Palestini.

BEJRUT - Nekoliko tisuća Libanonaca okupilo se u nedjelju navečer u središtu glavnog grada Bejruta uzvikujući "Sirija van!", dok su se jake vojne snage rasporedile u cijelom gradu, javili su novinari France pressea. Mladi su s libanonskim zastavama pristizali pješice prema Trgu žrtava, prije zabrane okupljanja koju je objavio ministar unutarnjih poslova Sulejman Frangie.

BAGDAD - U Mosulu je početkom veljače, zahvaljujući informaciji dobivenoj od jednog građanina, uhićen irački pobunjenički vođa Khaled Rajab, priopćila je u nedjelju iračka vlada. "Snage sigurnosti 6. veljače u Mosulu su uhitile teroristu Khaleda Rajaba. Informaciju o tomu gdje se nalazi dao nam je jedan od stanovnika grada", kaže se u priopćenju vlade. "Zapovjednik službe sigurnosti u bivšem iračkom režimu, Rajab je svoje vojno iskustvo iskoristio kako bi u terorizam uputio 40 osoba koje su zajedno s njim izvele niz napada na iračke snage sigurnosti", dodaju u priopćenju.

RIM - Mala Iračanka koja se od subote nalazi na liječenju u bolnici Gemelli u Rimu, gdje je i Ivan Pavao II., odlučila je "moliti Alaha" da Papa "ozdravi kad i ona", kazao je njezin djed novinarima. "Diar, četverogodišnjakinja, ranjena je u nogu u Nasiriji u sukobu talijanskih vojnika, pripadnika međunarodnih snaga raspoređenih u tom gradu, i iračkih pobunjenika", objasnio je njezin djed Shnawah.Talijanski kontingent doveo je djevojčicu na odjel pedijatrijske neurokirurgije bolnice Gemelli. Njezin djed je objasnio da je djevojčica vidjela vijesti o Papi na televiziji i shvativši tko je, "molila Alaha da ozdravi kad i ona".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙