FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječenje tumora na mozgu: obećavajuća istraživanja u Švicarskoj

ŽENEVA, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Istraživači Sveučilišnog bolničkogcentra (CHUV) u Lausannei ostvarili su napredak u liječenju agresivnihtumora na mozgu, glioblastoma, kombinirajući kemoterapiju i zračenje,objavio je u srijedu Centar i Europska organizacija za istraživanje iliječenje raka (OERTC) u zajedničkom priopćenju.
ŽENEVA, 9. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Istraživači Sveučilišnog bolničkog centra (CHUV) u Lausannei ostvarili su napredak u liječenju agresivnih tumora na mozgu, glioblastoma, kombinirajući kemoterapiju i zračenje, objavio je u srijedu Centar i Europska organizacija za istraživanje i liječenje raka (OERTC) u zajedničkom priopćenju.

Ta kombinirana terapija omogućila je povećanje razine preživljavanja pacijenata, koja je porasla na 26 posto nakon dvije godine. To otkriće predmet je dviju studija koje u četvrtak objavljuje New England Journal of Medicine.

Dr. Roger Stupp iz Multidisciplinarnog onkološkog centra CHUV-a vodio je kliničko ispitivanje u kojem je sudjelovalo šest švicarskih bolnica.

U godinu i pol praćeno je gotovo 600 pacijenata iz cijelog svijeta. Molekularnim istraživanjem upravljala je dr. Monika Hegi, voditeljica laboratorija za biologiju i genetiku tumora CHUV-a.

Glioblastom je najrašireniji oblik zloćudnog tumora na mozgu kod odraslih osoba, a svake godine od njega oboli pet do sedam osoba na 100 tisuća ljudi u svijetu.

Prije otkrića nove terapije, prosječna dužina života pacijenata oboljelih od glioblastoma bila je približno godinu dana.

Nakon dvije godine, samo je 10 posto pacijenata liječeno isključivo zračenjem bilo na životu. S dodanom kemoterapijom temozolomidom, novim sredstvom kemoterapije, razina preživljavanja nakon dvije godine porasla je na 26 posto, kaže se u ispitivanju.

Istraživanje pokazuje da se može odrediti kojim će pacijentima najviše koristiti takvo liječenje: razina preživljavanja dostiže oko 50 posto nakon dvije godine kod pacijenata čiji je gen odgovoran za oporavak DNK-a neaktivan.

(Hina) xbnš ydgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙