FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Djevojka za milijun dolara" najuspješnija na Oscaru

ZAGREB/LOS ANGELES, 28. veljače 2005. (Hina) - Film Clinta Eastwooda"Djevojka za milijun dolara" odnio je najvažnije zlatne statue naovogodišnjoj 77. dodjeli nagrada Oscar američke filmske akademije, aosim za najbolji film i režiju osvojio je i dvije glumačke nagrade.
ZAGREB/LOS ANGELES, 28. veljače 2005. (Hina) - Film Clinta Eastwooda "Djevojka za milijun dolara" odnio je najvažnije zlatne statue na ovogodišnjoj 77. dodjeli nagrada Oscar američke filmske akademije, a osim za najbolji film i režiju osvojio je i dvije glumačke nagrade.

Za ulogu mlade boksačice, koja želi u ranim tridesetim godinama započeti boksačku karijeru i boriti se u ringu, najprestižniju američku filmsku nagradu osvojila je Hilary Swank.

Morgan Freeman izabran je za najboljeg sporednog glumca. "Djevojka od milijun dolara" na platnu ga je ponovno spojila i s Eastwoodom, koji uz režiju u svom filmu tumači ulogu bivšeg boksača i vlasnika boksačke dvorane u Los Angelesu. Dvojica prijatelja jednog se dana susreću s boksačicom, pa film prati njenu priču i odnose koje razvija s muškarcima.

Prije nedjeljne dodjele nagrada u Kodak Theateru, taj je film osvojio dva Zlatna globusa za režiju i glavnu žensku ulogu, nagrade Američke udruge redatelja (DAG) za najbolju režiju te dvije nagrade Američke udruge filmskih i televizijskih glumaca (SAG) za glavnu žensku ulogu (Hilary Swank) i sporednu mušku ulogu (Morgan Freeman).

Eastwooda, koji je karijeru započeo kao glumac, već je dobio Oscara za režiju filma "Unforgiven" 1992., gdje je također surađivao s Freemanom. Dvije godine kasnije Oscara je dobio za životni doprinos filmskoj industriji.

"Djevojku od milijun dolara" Akademija filmskih znanosti i umjetnosti nominirala je u sedam kategorija, nasuprot "The Aviatoru" Martina Scorseseja, još donedavno prvom favoritu za nagradu.

Iako pet puta nominiran za najboljeg režisera Scorsese tu nagradu nije uspio osvojiti ni biografskom pričom o jednom od najpoznatijih američkih milijardera, ekscentrika i inovatora Howarda Hughesa. "The Aviator" je bio nominiran za 11 Oscara, a dobitnik je tri Zlatna globusa te četiri nagrade Britanske filmske akademije (BAFTA).

Ipak taj je film osvojio pet Oscara uglavnom u tzv. tehničkim ili umjetničkim kategorijama, osim Cate Blanchett koja je nagrađena za najbolja sporednu žensku ulogu.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Jamie Foxx za ulogu u filmu "Ray".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙