FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski analitičari o odgodi pregovora

LJUBLJANA,15. ožujka(Hina) - Europska unija odgodit će početakpregovora s Hrvatskom unatoč izričitoj potpori Ljubljane da oni počnu17. ožujka, dominantna je ocjena slovenskih analitičara koji se slažuu ocjeni da to nije dobro niti za slovenske interese.
LJUBLJANA,15. ožujka(Hina) - Europska unija odgodit će početak pregovora s Hrvatskom unatoč izričitoj potpori Ljubljane da oni počnu 17. ožujka, dominantna je ocjena slovenskih analitičara koji se slažu u ocjeni da to nije dobro niti za slovenske interese.

"Na žalost, već se može naslutiti scenarij poslije 17. ožujka. Naizgled se neće događati ništa dramatično.Vlada će ostati i dalje stabilna, a Hrvatska neće destabilizirati Bosnu i Srbiju. Već poznati modeli nacionalističkog populizma u ekonomiji će se zaoštriti, a odnos prema načelu vladavine prava će se relativizirati. Veliki slovenski gospodarski interesi u Hrvatskoj bit će još ugroženiji", ocjena je koju u utorak u ljubljanskom "Delu" daje analitičar Davor Gjenero.

"Slovenija može očekivati i pogranične incidente budući da predstavlja jedini ventil za nacionalizam koji Hrvatska ne smije pokazivati prema drugim susjednim državama", piše Gjenero.

O dilemama koje se otvaraju u vezi početka ili odgode pregovora Europske unije i Hrvatske u "Delu" piše i Borut Grgič, direktor ljubljanskog Instituta za strategijska istraživanja.

"O izručenju generala Gotovine kao uvjetu za početak pregovora nije moguće pregovarati. Naivno je vjerovati da će EU popustiti i stvar pomesti pod tepih", navodi Grgič koji dodaje da je slučaj Gotovina važan međunarodnoj zajednici kao politički "presedan" u vođenju politike prema Srbiji, Bosni i Kosovu, ali i kao pravni presedan za budućnost Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

"Službeni Zagreb je pred izborom: izručiti generala Gotovinu kojega u Hrvatskoj smatraju junakom ili moliti Europsku uniju i nadati se da će je unatoč (tom zadnjem neriješenom slučaju) privoliti na početak pristupnih pregovora. Prva bi opcija bila odgovoran izbor. To bi pomoglo ne samo tome da Hrvatska postane članicom EU-a, nego i integraciji srpske manjine. Druga je mogućnost balkanska lukavština kojom se ništa neće moći postići. Europska unija nije klub u kojem je moguć razgovor o temeljnim standardima poput progona ratnih zločinaca", navodi Grgič koji kao model Hrvatskoj predlaže postupak kosovskih vlasti i međunarodne zajednice u slučaju Ramusha Hardinaja.

"Zagreb bi Hardinajev slučaj mogao iskoristiti da Gotovinu prisili na predaju. Ako bi Gotovina to odbacio, onda bi Sanader morao organizirati kampanju s ciljem da se uništi njegov ugled. Krivicu za probleme Hrvatske s Europskom unijom morao bi prebaciti na Gotovinu. To bi bilo više od brisanja sramote, to bi bio napor da s jedne strane uvjeri Europsku uniju da se Hrvatska bezuvjetno zalaže za uhićenje ratnih zločinaca, a na drugoj da sačuva potporu javnosti u približavanju Europskoj uniji. Gotovina ne vrijedi toliko da Hrvatskoj izmakne početak pregovora 17. ožujka", smatra slovenski analitičar. Grgič zaključuje da bi "Zagreb umirovljenog generala morao prisiliti da otputuje u Haag" dodajući da je to "jedini način da EU privoli na početak pristupnih pregovora"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙