FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: 2004. deficit tekućeg računa platne bilance 1,3 milijarde eura

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Deficit tekućeg računa platne bilanceHrvatske u 2004. iznosi 1,3 milijarde eura, ili 4,6 posto ocijenjenogBDP-a za prošlu godinu, preliminarni su podatci Hrvatske narodnebanke.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u 2004. iznosi 1,3 milijarde eura, ili 4,6 posto ocijenjenog BDP-a za prošlu godinu, preliminarni su podatci Hrvatske narodne banke.

Analitičari središnje banke ističu da su, nakon godišnjeg pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance u prvom tromjesečju prošle godine, preostali dio godine obilježila pozitivna kretanja.

Deficit na tekućem računu u 2004., u iznosu od 1,276 milijardi eura, za 27,4 posto je manji u odnosu na godinu prije.

Izraženo u postotku BDP-a, deficit tekućeg računa bilježi godišnji pad od 2,3 postotna boda, odnosno sa 6,9 posto BDP-a u 2003. na 4,6 posto ocijenjenog BDP-a u prošloj godini, ističe se u najnovijem tromjesečnom izvješću HNB-a.

Kod računa roba, analitičari središnje banke ističu kako je i u četvrtom tromjesečju nastavljen pozitivan trend smanjenja negativnog salda na računu roba, koji je obilježio i treće tromjesečje prošle godine.

Vanjskotrgovinski deficit u četvrtom je tromjesečju dosegnuo 1,7 milijardi eura, što je za 8,2 posto manje od pokazatelja za isto razdoblje prethodne godine, a još snažnije smanjenje deficita u robnoj razmjeni, za 13,6 posto, zabilježeno je u trećem tromjesečju 2004.

Nasuprot tim kretanjima, u prvom polugodištu prošle godine zabilježen je prosječan godišnji rast vanjskotrgovinskog deficita od 5 posto.

Relativno povoljni trendovi koji su obilježili robnu razmjenu u drugoj polovici 2004. rezultat su značajno blažih godišnjih stopa rasta robnog uvoza, dok je s druge strane nastavljen pozitivan trend rasta hrvatskog robnog izvoza.

Ukupan robni izvoz u prošloj je godini, izraženo u eurima, iznosio 6,5 milijardi eura, a ukupno robni uvoz 13,3 milijarde eura, pa je deficit u robnoj razmjeni dosegnuo 6,8 milijardi eura.

Preliminarni podatci na računu usluga pokazuju da je u prošloj godini suficit u razmjeni uslugama gotovo istovjetan ostvarenjima iz prethodne godine, navode analitičari središnje banke.

Prihodi od putovanja, odnosno turizma u četvrtom su tromjesečju prošle godine dosegnuli 600 milijuna eura, ostvarivši pritom blagi godišnji rast.

Na razini čitave 2004. prihodi po osnovi pruženih usluga u turizmu dosegnuli su 5,7 milijardi eura, što je gotovo istovjetno apsolutnim ostvarenjima iz prethodne godine.

Istovremeno, ističu analitičari središnje banke, udio godišnjih prihoda od turizma u BDP-u blago je smanjen, sa 22,3 posto BDP-a u 2003. na 20,6 posto ocijenjenog BDP-a u 2004.

Kod usluga u prijevozu u zadnjem se tromjesečju prošle godine bilježi godišnje smanjenje neto prihoda, što je poglavito rezultat znatno bržeg godišnjeg rasta rashoda od prihoda. U godišnjem rastu ukupnih rashoda, kako u četvrtom tromjesečju prošle godine tako i na razini čitave godine, najviše se izdvaja porast rashoda od pruženih usluga u pomorskom prijevozu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙