FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 15. ožujka

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 15. ožujka.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 15. ožujka.

ZAGREB - Povodom Međunarodnog dana zaštite potrošača državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković na konferenciji za novinare govorit će aktivnostima koje to ministrstvo provodi u cilju zaštite prava potrošača. Osim toga, bit će najavljen Skup o zaštiti potrošača koji će se organizirati u organizaciji Ministarstva, a povodom Međunarodnog dana zaštite potrošača (10,00 sati, MINGORP, Vukovarska 78).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske udruge za zaštitu potrošača održat će konferenciju za novinare u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača. Najavljena tema konferencije je "Potrošači u svijetu su rekli NE genetski preoblikovanim proizvodima". (11,30 sati, Dom sindikata, Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2).

ZAGREB - Predstavnici Zavoda za ispitivanje kvalitete na konferenciji za novinare predstavit će međunarodnu konferenciju posvećenu informacijskoj sigurnosti "InfoSeCon 2005" koja će se održati u Cavtatu od 6. do 9. lipnja. Cilj je konferencije potaknuti razvoj kulture informacijske sigurnosti i podizanje svijesti o njenoj važnosti u zemljama istočne Europe. "InfoSeCon 2005" se odvija pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade i Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku (11,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Tvrtka Infoarena organizator je dvodnevne konferencije pod nazivom "Corporate Restructuring" kojoj je svrha pokazati kakvi se problemi pri restrukturiranju najčešće javljaju te kako su ih neke od najpoznatijih tvrtki posljednjih godina rješavale. Tako će se između ostaloga govoriti o tome zašto je restrukturiranje nužno, što nakon spajanja i preuzimanja, o restrukturiranju proizvodnje, restrukturiranju ljudskih resursa u kompaniji te o strateškom restrukturiranju (9,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u 2004. iznosi 1,3 milijarde eura, ili 4,6 posto ocijenjenog BDP-a za prošlu godinu, preliminarni su podatci Hrvatske narodne banke. Analitičari središnje banke ističu da su, nakon godišnjeg pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance u prvom tromjesečju prošle godine, preostali dio godine obilježila pozitivna kretanja. Kretanja na tekućem računu tijekom čitave 2004. rezultiraju deficitom tekućeg računa od 1,276 milijardi eura, što je apsolutno godišnje smanjenje od 27,4 posto. Izraženo u postotku BDP-a, deficit tekućeg računa bilježi godišnji pad od 2,3 postotna boda, odnosno sa 6,9 posto BDP-a u 2003. na 4,6 posto ocijenjenog BDP-a u prošloj godini, ističe se u najnovijem tromjesečnom izvješću HNB-a.

ZAGREB - Nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 11,07 milijardi kuna, u Hrvatskoj je u siječnju ove godine imalo 19.751 pravnih osoba sa ukupno 30.763 zaposlenih. Podaci Financijske agencije (FINA) pokazuju da je u siječnju 2005. u odnosu na mjesec prije iznos nepodmirenih naloga blago smanjen - za 36 milijuna kuna ili za 0,3 posto, dok se broj pravnih osoba sa blokiranim žiro računima neznatno povećao, za njih 31. Likvidnost gospodarstva, i na početku 2005. godine, ostaje na putanji pozitivnog trenda koji je prisutan zadnje četiri godine, ocjena je analitičara Hrvatske gospodarske komore iznesena u najnovijoj publikaciji HGK "Gospodarska kretanja".

ZAGREB - Porezna je uprava zaprimila 867.586 prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a prva se rješenja i povrati poreza mogu očekivati u travnju, doznaje se u Ministarstvu financija. S obzirom da je broj prijava poreza na dohodak otprilike na razini godine prije, te da za prošlu godinu nema promjena u poreznim olakšicama, u resornom ministarstvu očekuju i da će ukupni iznos koji će država trebati vratiti građanima na ime poreza na dohodak biti otprilike kao i godinu prije, znači nešto viši od milijardu kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙