FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) -
ZAGREB, 15. ožujka 2005.(Hina) -

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas će održati sjednicu vezano uz slučaj navodnog prisluškivanja novinara. Prije toga će se sastati radna skupina toga odbora koja je obavljala nadzor u Protuobavještajnoj agenciji (POA) kako bi utvrdila je li ta služba nezakonito obrađivala hrvatske novinare.

ZAGREB - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja danas će na Trgu sv. Marka pred Banskim dvorima početi prosvjed koji će, kako su najavili, trajati sve dok se ne isplate plaće i osigura posao za Mungosove pirotehničare. Sindikalci najavljuju da će se pred Banskim dvorima okupiti dvjestotinjak pirotehničara, te da će zatražiti da njihove predstavnike primi premijer Ivo Sanader s kojim bi trebali dogovoriti konačno rješenje za status tvrtke Mungos. Pirotehničari još nisu primili drugu polovicu plaće za siječanj, a ne zna se jesu li im uplaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

ZAGREB - Ina je od danas povećala cijene dizelskog goriva i loživog ulja, dok su cijene motornih benzina ostale iste. Najviše je, za 3,8 posto poskupio eurodizel, koji košta 6,73 kune. Dizel je poskupio za 1,6 posto i njegova je nova maloprodajna cijena 6,52 kune. Za 10 lipa poskupio je i plavi dizel i njegova je nova cijena 3,83 kune po litri. Za 2,6 posto ili također za 10 lipa poskupilo je loživo ulje, na 3,96 kuna po litri.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana zaštite potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, za danas su konferencije za novinare najavili Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kao i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača. O tome kako Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva štiti prava potrošača novinare će izvijestiti državni tajnik Vladimir Vranković, a Udruga za zaštitu potrošača govorit će o genetski preoblikovanim proizvodima.

ZAGREB - Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u 2004. iznosi 1,3 milijarde eura, ili 4,6 posto ocijenjenog BDP-a za prošlu godinu, preliminarni su podatci Hrvatske narodne banke. Analitičari središnje banke ističu da su, nakon godišnjeg pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance u prvom tromjesečju prošle godine, preostali dio godine obilježila pozitivna kretanja. Kretanja na tekućem računu tijekom čitave 2004. rezultiraju deficitom tekućeg računa od 1,276 milijardi eura, što je apsolutno godišnje smanjenje od 27,4 posto. Izraženo u postotku BDP-a, deficit tekućeg računa bilježi godišnji pad od 2,3 postotna boda, odnosno sa 6,9 posto BDP-a u 2003. na 4,6 posto ocijenjenog BDP-a u prošloj godini, ističe se u najnovijem tromjesečnom izvješću HNB-a.

ZAGREB - Likvidnost gospodarstva, i na početku 2005. godine, ostaje na putanji pozitivnog trenda koji je prisutan zadnje četiri godine, ocjena je analitičara Hrvatske gospodarske komore. Nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 11,07 milijardi kuna, u Hrvatskoj je u siječnju ove godine imalo 19.751 pravnih osoba sa ukupno 30.763 zaposlenih. Podaci Financijske agencije (FINA) pokazuju da je u siječnju 2005. u odnosu na mjesec prije iznos nepodmirenih naloga blago smanjen - za 36 milijuna kuna ili za 0,3 posto, dok se broj pravnih osoba sa blokiranim žiro računima neznatno povećao, za njih 31.

ZAGREB - Porezna je uprava zaprimila 867.586 prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a prva se rješenja i povrati poreza mogu očekivati u travnju, doznaje se u Ministarstvu financija. S obzirom da je broj prijava poreza na dohodak otprilike na razini godine prije, te da za prošlu godinu nema promjena u poreznim olakšicama, u resornom ministarstvu očekuju i da će ukupni iznos koji će država trebati vratiti građanima na ime poreza na dohodak biti otprilike kao i godinu prije, znači nešto viši od milijardu kuna.

ZAGREB - Svečanost obilježavanja Međunarodne godine fizike 2005., održana je sinoć u Zagrebu kao prvi u nizu znanstveno-popularnih događaja kojima je cilj skrenuti pozornost na važnost fizike u znanstvenom i svakodnevnom životu. U Preporodnoj dvorani Narodnog doma govornici su podsjetili na "čudesnu godinu fizike 1905.", kad je mladi Albert Einstein, u kratkom vremenu, objavio pet znanstvenih radova koji su promijenili svijet. U glazbenom dijelu programa nastupio je Gudački kvartet Sebastian.

ZAGREB - Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će izvesti Rigoletta u petak, 18. ožujka, u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Zorana Juranića. Najavljujući premijeru, Dolenčić je sinoć na konferenciji za novinare rekao da je premijera pripremana u vrlo teškoj financijskoj situaciji, u kojoj se nalazi zagrebački HNK, te da je, zajedno s dirigentom Juranićem, pokušao iskoristiti sve mlade hrvatske operne pjevače. Juranić dodao je da je ta opera postavila velike zahtjeve i za pjevače i za sve one koji su krenuli u njezino uprizorenje. Rigoletto, jedna od najpopularnijih Verdijevih opera, nastala je na temelju Hugoova romana "Kralj se zabavlja", inspiriranoga likom francuskoga kralja Francoisa Prvog.

ZAGREB - Odgovarajući na upit nevladine udruge Transparency Internationala (TI) o tome koliko su predsjednički kandidati potrošili na predizbornu kampanju u prvom krugu predsjedničkih izbora, Hrvatska radio-televizija (HRT) priopćila je jučer da podatke o poslovanju Odjela marketinga smatra poslovnom tajnom, a da će izuzetak napraviti ukoliko to zatraži Državno izborno povjerenstvo. "Pri tome HRT očekuje da se za potpunu informaciju isti podatci zatraže i dobiju i od svih drugih medija, reklamnih agencija i slično", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙