FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush traži još 82 milijarde dolara za Irak i Afganistan

WASHINGTON,14. veljače 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush u ponedjeljak će zatražiti od Kongresa 82 milijarde dolaradodatnih sredstava za financiranje vojnih operacija u Iraku iAfganistanu.
WASHINGTON,14. veljače 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak će zatražiti od Kongresa 82 milijarde dolara dodatnih sredstava za financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima da će Bijela kuća kasnije u ponedjeljak poslati Kongresu dodatni proračunski zahtjev.

Predsjednik Bush je prošloga tjedna poslao u Kongres prijedlog proračuna od 2,57 bilijuna dolara za fiskalnu 2006. godinu koja počinje u listopadu, ali taj iznos nije uključio troškove za Irak i Afganistan.

Od dodatnih 82 milijarde dolara, 75 milijardi dolara predviđa se za vojne troškove dok bi ostatak išao na obuku i opremanje iračkih i afganistanskih snaga, pomoć novom palestinskom čelništvu, izgradnju američkog veleposlanstva u Bagdadu te pomoć žrtvama sukoba u sudanskoj pokrajini Darfur.

Zahtjev uključuje i 600 milijuna dolara nove pomoći za zemlje pogođene azijskim tsunamijem što će ukupnu američku pomoć povećati na ukupno 950 milijuna dolara.

Najnoviji Bushov zahtjev će financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu dovesti na razinu od skoro 300 milijardi dolara. Uz 25 milijardi dolara koje je Kongres za ovu namjenu odobrio prošloga ljeta, samo u 2005. američki troškovi za ova dva sukoba će se popeti na 105 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙