FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 7. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 7. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ANKARA - Turska je promijenila nazive nekim svojim životinjskim vrstama uz obrazloženje da su strani znanstvenici koji se protive turskom teritorijalnom integritetu ciljano birali njihova stara imena s podlim namjerama. Tako će se ovca dosad poznata pod nazivom Ovis Armeniana ubuduće nazivati Ovis Orientalis Anatolicus. Vrsta crvene lisice Vulpes Vulpes Kurdistanica ostala je bez posljednjeg dijela naziva i ubuduće će biti samo Vulpes Vulpes, priopćilo je tursko ministarstvo zaštite okoliša. "Na žalost, ima mnogo životinjskih vrsta koje se mogu pronaći samo u Turskoj, a znanstvenici s lošim namjerama su im davali nazive protivne turskom jedinstvu", dodaje ministarstvo. Ministarstvo je priopćilo kako su novi nazivi odabrani sukladno znanstvenim istraživanjima, a ne iz političkih razloga, kako bi neki zlobnici možda pomislili.

LONDON - Briga o psu tijekom njegova životna vijeka prosječno košta 20,000 funti (oko 220.000 kuna) što je više od luksuznog automobila ili krstarenja oko svijeta, objavljeno je u Britaniji. Britanska osiguravajuća tvrtka za kućne ljubimce Churchill je objavila da je doga najskuplja vrsta psa i tijekom svog prosječnog 10-godišnjeg životnog vijeka vlasnika košta gotovo 32.000 funti. Na drugom mjestu su rotvajleri na koje se prosječno potroši nešto više od 24.000 funti. Za usporedbu, luksuzni automobili Jaguar X, Saab 9-5 ili Volkswagen Passat u Britaniji se prodaju za oko 20.000 funti. Toliko otprilike košta i krstarenje oko svijeta na brodu Queen Elizabeth. U istraživanju psećih troškova sudjelovalo je 2000 kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika.

BONN - Mnogi korisnici računala nisu dovoljno oprezni kad se služe internetom, zaključeno je u nedavnoj studiji što ju je provela tvrtka TNS Emnid u Bonnu. Prema rezultatima studije, svaki četvrti korisnik interneta nema nikakav antivirusni program. Samo polovica korisnika interneta služi se zaštitom firewallom i samo polovica redovito pravi backup svojih podataka. Ipak, čak 90 posto ispitanika shvaća kakav je rizik povezan s upotrebom interneta i zna da postoji mogućnost da im računalo postane žrtvom virusa i hackera. Sedam od deset ispitanika zna da i e-mail poruke mogu biti opasne. Nesrazmjer između onoga što korisnici prepoznaju kao opasno i sigurnosnih mjera koje poduzimaju objašnjiv je, kažu istraživači, jednom činjenicom. Dvije trećine ispitanika ne misli da bi gubitak podataka ili nemogućnost služenja računalom uopće bila neugodnost.

SINGAPUR - Rezultati istraživanja na azijsko-pacifičkom području pokazali su da iz kreveta najranije ustaju stanovnici Indonezije a najkasnije krevet napuštaju na Tajvanu, objavio je u nedjelju singapurski Sunday Times. Devedeset posto ispitanih Indonežana ustaje prije 7,00 sati dok više od 25 posto stanovnika Tajvana ostaje u krevetu i nakon 9,00 sati. U krevetu najduže ostaju Australci i Novozelanđani; 24 posto Australaca ide u krevet do 22,00 sata dok je u to vrijeme na spavanje otišlo oko 19 posto Novozelanđana. Ukupno 31 posto Australaca i 28 posto Novozelanđana spava više od devet sati dnevno. Kod Japanaca je situacija drugačija - njih 40 posto spava manje od šest sati dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙