FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska i europski transportni zrakoplov budućnosti

ANKARA, 18. veljače 2005. (Hina) - Turska će zajedno s još sedamčlanica NATO saveza sudjelovati u izvedbi zajedničkog projektaizgradnje 180 transportnih zrakoplova A400M, javili su u petakelektronički mediji u Ankari.
ANKARA, 18. veljače 2005. (Hina) - Turska će zajedno s još sedam članica NATO saveza sudjelovati u izvedbi zajedničkog projekta izgradnje 180 transportnih zrakoplova A400M, javili su u petak elektronički mediji u Ankari.

Odluku o turskom sudjelovanju u izgradnji transportnog zrakoplova budućnosti donijelo je Povjerenstvo turskog parlamenta za vanjske odnose. Taj krupni posao 21. stoljeća, vrijedan 24 mililjarde eura, trajat će 20 godina. Turski udio u poslu iznosit će 1,5 milijardi eura. Za tu svotu Turska će osigurati nabavu 10 letjelica A400M.

Razmjerno financijskom udjelu, Njemačka će dobiti 60, Francuska 50, Španjolska 27, Velika Britanija 25 i Belgija 8 transportnih letjelica. Te zemlje će zajedno s Turskom sudjelovati u izgradnji pojedinih dijelova novog europskog transportnog kolosa.

A400M bit će dugačak 42 metra, a moći prijeći daljinu od 7593 kilometra bez slijetanja, nositi teret od 25 tona. Cijena jednog transportnog zrakoplova iznosit će 150 milijuna dolara.

Turska će 2010. zajedno sa SAD i Velikom Britanijom početi i proizvodnju borbenog lovca koji će, kako prenosi list Hurriyet, biti najbolja sinteza napadačkog zrakoplova F-16 I F-4s. U vojnim pogonima nedaleko od Ankare Turska već petnaestak godina po američkoj licenci proizvodi lovce F-16.

Dosad je proizvedeno oko 250 letjelica tog tipa, od kojih je dvadesetak izvezeno u druge zemlje. Turski vojni zrakoplovi F-16 rjeđe su se rušili od onih proizvedenih u američkim vojnim pogonima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙