FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gojko Janković na putu iz Banja Luke u Haag

BANJA LUKA,14. ožujka(Hina) - Bosanski Srbin Gojko Janković, kojeg jeHaški sud (ICTY) još 1996. optužio za ratne zločine u Foči, uponedjeljak prijepodne je iz Banje Luke otputovao za Den Haag gdje ćese predati međunarodnom tribunalu.
BANJA LUKA,14. ožujka(Hina) - Bosanski Srbin Gojko Janković, kojeg je Haški sud (ICTY) još 1996. optužio za ratne zločine u Foči, u ponedjeljak prijepodne je iz Banje Luke otputovao za Den Haag gdje će se predati međunarodnom tribunalu.

Janković (50), koji se u nedjelju predao vlastima Republike Srpske, napustio je Banju Luku vladinim zrakoplovom, bez izjava za tisak.

Njegovu odluku o predaji vlade RS i Srbije popratile su uobičajenom ocjenom da se radi o moralnom i odgovornom činu koji je u interesu RS te Srbije i Crne Gore.

Izmijenjena optužnica od 20. travnja 2001., tereti ga po osobnoj odgovornosti u 14 točaka za mučenje i silovanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Optužen je za zločine nad nesrpskim stanovništvom na području Foče, u istočnoj Bosni, od travnja 1992. do veljače 1993., kada je bio zamjenik zapovjednika vojne policije srpskih snaga.

Nakon što su u travnju 1992. snage bosanskih Srba zauzele Foču, vojna policija zajedno s lokalnim i drugim vojnicima počela je pritvarati bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, navodi se u optužnici.

Tijekom uhićenja mnogi civili su ubijeni, pretučeni ili izloženi seksualnom zlostavljanju. Bošnjačke žene, djeca i starci držani su u zatočeništvu u kućama, stanovima i motelima u Foči i u okolnim selima, te u zatočeničkim centrima kao što su Buk Bijela, srednja škola u Foči i sportska dvorana Partizan.

Mnoge od zatočenih žena bile su izložene ponižavajućim i degradirajućim životnim uvjetima, brutalnom premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanja. Osim u navedenim mjestima zatočeništva, nekoliko žena bilo je zatočeno u kućama i stanovima koji su korišteni kao bordeli i koje su vodile grupe vojnika, uglavnom paravojnih snaga, navodi se u optužnici.

Također se dodaje da je Gojko Janković sudjelovao u vojnom napadu na Foču i razna druga susjedna sela kao i u uhićenjima civila koji su bili na vodećim položajima.

Janković je šesti bosanski Srbin koji se od kraja siječnja ove godine dobrovoljno predao Haškom sudu.

Vlada u Banjoj Luci obvezala se dati jamstva za Jankovićevo puštanje na slobodu do početka suđenja, kao i da će osigurati financijsku i drugu pomoć njegovoj obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙