FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 14. ožujka

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 14. ožujka.
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 14. ožujka.

ŽENEVA - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otputovat će u Ženevu na 61. zasjedanje Komisije za ljudska prava Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Potpredsjednica Kosor sudjelovat će na otvorenju zasjedanja te se obratiti na plenarnoj raspravi na visokoj razini, a tijekom svog posjeta očekuju se i bilateralni susreti s Louis Arbour, visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava, Brunsonom McKinleyem, direktorom Međunarodne organizacije za migracije te Gregoriem Goodsteniom, voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije u Hrvatskoj.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY), radi izjašnjavanja o krivnji, bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i njegovih suoptuženika Idriza Balaja i Lahi Brahimaja. Prvooptuženi Haradinaj, bivši glavni zapovjednik OVK na području Metohije na zapadu Kosova, i njemu podređeni zapovjednici OVK Balaj i Brahimaj, terete se za progon i ubojstva kosovskih Srba, Roma i drugih nealbanaca tijekom rata na Kosovu 1998-99. godine.

DEN HAAG - Na Haškom sudu (ICTY) održat će se rasprava o kazni u žalbenom postupku protiv umirovljenog admirala Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) Miodraga Jokića, osuđenog 2004. na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih granatiranjem zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika u jesen 1991. Jokić (70) je priznao krivnju po svih šest točaka optužnice za kršenja ratnog prava i običaja na temelju čega je 18. ožujka 2004. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu. Žalbu na visinu kazne podnio je 16. travnja prošle godine.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane u procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Posljednji svjedok obrane, srpski lobist iz New Yorka, povjesničar prof. Barry Lituchy, prošloga je četvrtka gotovo u cijelosti svjedočio na zatvorenoj sjednici, pa nije poznato hoće li se suđenje ovoga tjedna nastaviti s njegovim iskazom ili će Milošević izvesti novog svjedoka.

DEN HAAG - Bosanski Srbin Gojko Janković, kojeg je Haški sud optužio za zločine nad muslimanskim stanovništvom u Foči tijekom rata u BiH, dobrovoljno će se predati ICTY-ju, priopćile su u nedjelju srbijanska i vlada RS. Optuženi Janković, protiv kojega je haška optužnica podignuta 1999. godine, u Den Haag će otputovati u ponedjeljak u pratnji ministra unutarnjih poslova RS Darka Matijaševića. Jankovića haška optužnica tereti za ratne zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Foče, počinjene od travnja 1992. do veljače 1993. godine. U to vrijeme je optuženi bio zamjenik zapovjednika vojne policije vojske RS.

PARIZ - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte posjetiti će Francusku gdje će se sastati s predsjednikom Jacquesom Chiracom.

RAMALLAH - Sastanak glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, švedskog premijera Goerana Perssona i predsjednika nizozemske vlade Jana Petera Balkenendea.

RAMALLAH - Njemački ministar vanjskih polsova Joschka Fischer sastat će se s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice započinje turneju po Aziji tijekom koje će posjetiti Indiju, Pakistan, Afganistan te Japan, Južnu Koreju i Kinu. U istočnoj Aziji ona će razmotriti diplomatske napore za organiziranje sljedećeg kruga šesterostranih razgovora o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje, a u južnoj stanje u regiji i odnose s Indijom i Pakistanom.

Dežurni urednici:

Noć: Tomislav Rubić

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Maša Taušan

Navečer: Darko Vlahović

Tel: 385 1 4808 645

Fax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙