FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: Virus ptičje gripe možda se mijenja

HANOI, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Pojava nekoliko novihslučajeva ptičje gripe u jednoj obitelji u Vijetnamu i zdravstvenihdjelatnika koji su s njima došli u kontakt mogla bi upućivati na to dase virus mijenja u oblik koji se može prenijeti na ljude, objavila jeu ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
HANOI, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Pojava nekoliko novih slučajeva ptičje gripe u jednoj obitelji u Vijetnamu i zdravstvenih djelatnika koji su s njima došli u kontakt mogla bi upućivati na to da se virus mijenja u oblik koji se može prenijeti na ljude, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je zabrinut da bi virus ptičje gripe, koji je u Aziji usmrtio 47 ljudi, mogao mutirati u oblik koji bi mogao usmrtiti milijune ljudi.

"Ovakvi slučajevi mogu predstavljati prvi znak da virus mijenja svoje ponašanje u ljudskoj populaciji i upozoriti vlasti da moraju brzo intervenirati", objavio je WHO.

Razlog za zabrinutost predstavlja niz slučajeva smrtonosnog virusa H5N1 u jednoj obitelji u sjevernoj vijetnamskoj pokrajini Thai Binh i moguća zaraza dvoje zdravstvenih djelatnika koji su se brinuli za jednog pacijenta. WHO je također od vijetnamskog ministarstva zdravstva primio potvrdu o novih 10 slučajeva bolesti kod ljudi.

Otkako se virus H5N1 u prosincu ponovno pojavio u Vijetnamu, zarazilo se 24 ljudi, a 13 je umrlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙