FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o ptičjoj gripi: znanstvenicima predstoji još puno rada

HO ŠI MIN, 25. veljače 2005. (Hina) - Znanstvenici koji u vijetnamskomHo Ši Minu sudjeluju u radu konferencije o ptičjoj gripi u petak suzaključili kako se o toj zaraznoj bolesti još vrlo malo zna te da ćetrebati uložiti puno rada i znanja da bi se ona stavila pod kontroluili još bolje, iskorijenila, prenosi France presse.
HO ŠI MIN, 25. veljače 2005. (Hina) - Znanstvenici koji u vijetnamskom Ho Ši Minu sudjeluju u radu konferencije o ptičjoj gripi u petak su zaključili kako se o toj zaraznoj bolesti još vrlo malo zna te da će trebati uložiti puno rada i znanja da bi se ona stavila pod kontrolu ili još bolje, iskorijenila, prenosi France presse.

"Pred nama je još više nepoznanica nego na početku konferencije", rekao je dužnosnik EU-a za zdravstvo i prehranu Patrick Deboyser. "Još nam je nepoznato kako se virus prenosi sa životinje na čovjeka i s čovjeka na čovjeka", rekao je.

Predstavnici 28 zemalja sudionica konferencije posvećene suzbijanju širenja virusa H5N1 koji je krajem 2003. pogodio osam azijskih zemalja i od čijih je posljedica do sada umrlo 45 osoba, od toga 33 u Vijetnamu i 12 na Tajlandu u petak su završili trodnevnu konferenciju.

Prema posljednjim podacima u četvrtak navečer je ustanovljeno da je na spomenuti virus na sjeveru Vijetnama pozitivan jedan 21-godišnjak, što je prvi ponovni slučaj pojave virusa nakon više od tri tjedna u toj zemlji. Njegova 14-godišnja sestra također je hospitalizirana i sumnja se da je i ona zaražena.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tijekom trodnevne konferencije upozorili su na dalekosežne posljedice širenja ovog virusa, te na moguću globalnu pandemiju.

Gotovo sve osobe koje su se zarazile virusom H5N1, dobile su ga u kontaktu s bolesnom peradi, a 70 posto inficiranih je umrlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙