FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska zdravstvena organizacija istražuje mogućnosti za suzbijanje pandemije gripe

LUXEMBOURG, 3. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Sedamdesetak stručnjaka iz 52europske zemlje, Australije i Kanade okupilo se u srijedu i u četvrtaku Luxembourgu iza zatvorenih vrata kako bi izvijestili o stanjupriprave zdravstvenih služba za moguću pandemiju gripe.
LUXEMBOURG, 3. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Sedamdesetak stručnjaka iz 52 europske zemlje, Australije i Kanade okupilo se u srijedu i u četvrtak u Luxembourgu iza zatvorenih vrata kako bi izvijestili o stanju priprave zdravstvenih služba za moguću pandemiju gripe.

Dvodnevni susret koji su organizirali Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) i Europska komisija treba odgovoriti na zabrinutost koju su izazvale epidemije SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) i ptičje gripe koje su u zadnje dvije godine potekle iz Azije.

Od ovih rasprava koje trebaju aktualizirati akcijske planove država sudionica i pomoći onima koji ih još nemaju, ne očekuje se nikakva konkretna odluka.

"Naša je glavna zadaća da razgovaramo o nacionalnim akcijskim planovima u slučaju pandemije i o cjepivima i zalihama antiviralnih lijekova", kazao je za AFP u srijedu službeni predstavnik Komisije.

"Pravodobnim otkrivanjem i brzim djelovanjem kod moguće pandemije gripe mogu se spasiti tisuće života", istaknuo je novi europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou u prigodi otvaranja susreta u srijedu.

U Vijetnamu je od 2003. od ptičje gripe umrlo ukupno 35 osoba, a u Tajlandu 12. Unatoč srazmjerno malom broju žrtava, WHO drži da bi pandemija mogla usmrtiti i do 100 milijuna ljudi ukoliko virus H5N1 mutira i postane lako prenosiv s čovjeka na čovjeka.

U ponedjeljak je britanska vlada najavila da prikuplja zalihe od 14,6 milijuna doza antivirusnog lijeka Tamiflu zbog rizika od pandemije ptičje gripe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙