FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijetnam zatražio pomoć u borbi protiv ptičje gripe

HO CHI MINH, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - vijetnam, koji jenajviše pogođen širenjem bolesti ptičje gripe, zatražio je tehničku ifinancijsku pomoć u borbi protiv virusa te bolesti, koja je postalaendemskom u toj regiji, izvijestio je u četvrtak čelni čovjekvijetnamskog Odjela za zdravlje životinja.
HO CHI MINH, 24. veljače 2005. (Hina/Reuters) - vijetnam, koji je najviše pogođen širenjem bolesti ptičje gripe, zatražio je tehničku i financijsku pomoć u borbi protiv virusa te bolesti, koja je postala endemskom u toj regiji, izvijestio je u četvrtak čelni čovjek vijetnamskog Odjela za zdravlje životinja.

Šef Odjela za zdravlje životinja u vijetnamskom Ministarstvu poljoprivrede Bui Quang Anh kazao je da je prvi prioritet Vijetnama proširiti pokrajinske laboratorije u ratu protiv bolesti koje je ubila 13 osoba u posljednjem izbijanju te zarazne bolesti.

Projekt širenja laboratorija za testiranje ptičje gripe u 20 vijetnamskih pokrajina stjata će oko 2,5 milijuna američkih dolara, dok će izgradnja novog središnjeg laboratorija za istraživanje tog virusa i razvoj cjepiva za perad stajati oko milijun američkih dolara.

Na marginama konferencije o ptičjoj gripi održane u glavnom gradu Vijetnama, Anh je izjavio da će Vijetnam trebati pomoć u tom proširenju laboratorija. dodao je da će im biti potreban i pomoć stranih epidemiologa i virologa koji bi pomogli analizirati epidemiju, suzbiti je i pomoći proizvodnji cjepiva.

Vijetnamski predstavnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Hans Troedsson rekao je da je Vijetnam već zatražio pomoć od Japana, Danske, Francuske i Velik Britanije, kao i od multilateralnih organizacija poput Svjetske banke.

Stručnjaci UN-a procjenjuju da će zemlje pogođene tom bolesti trebati stotine milijuna dolara od donatora kako bi mogle provesti dugotrajnu borbu protiv te bolesti koja je postala endemska u nekim dijelovima Azije.

Svjetska zdravstvena organizacija i zdravstveni dužnosnici strahuju da bi virus ptičje gripe mogao mutirati u novi smrtonosni virus koji bi se brzo mogao proširiti među ljudima i tako usmrtiti milijune u globalnoj pandemiji, ukoliko se ne poduzmu konkretne mjere.

Inače stručnjaci još uvijek nisu otkrili način na koji se virus sa peradi prenosi na ljude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙