FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gripa: cijepljenje male djece nema smisla

LONDON, 25. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nema dokaza da cijepljenjedjece mlađe od dvije godine smanjuje broj smrtnih slučajeva ilikomplikacija, objavili su u petak znanstvenici.
LONDON, 25. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nema dokaza da cijepljenje djece mlađe od dvije godine smanjuje broj smrtnih slučajeva ili komplikacija, objavili su u petak znanstvenici.

Oni su pregledali 25 studija koje se bave utjecajem cjepiva na smanjivanje broja slučajeva gripe i njezinih simptoma u djece do 16 godina.

Djeca mlađa od dvije godine cijepe se protiv gripe u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

"Nismo našli dokaze u prilog imunizaciji veoma male djece", rekao je dr. Tom Jefferson iz rimskoga ogranka Cochrane Vaccines, ustanove u sklopu međunarodne organizacije Cochrane koja vrednuje medicinska istraživanja.

"Nismo našli uvjerljive podatke da cijepljenje smanjuje smrtnost, hospitalizaciju, teške komplikacije ili širenje gripe u zajednici", dodao je u izvještaju što je objavio medicinski časopis Lancet.

Akcije cijepljenja protiv gripe obično su ciljane na populaciju iznad 65 godina. Američke i kanadske zdravstvene vlasti preporučuju cijepljenje i djece od 6 do 23 mjeseca.

Prošle je godine američka Pedijatrijska akademija na temelju podataka Centra za prevenciju bolesti ažurirala smjernice i priopćila da djecu mlađu od dvije godine treba rutinski cijepiti.

"U djece mlađe od dvije godine (rezultati) cijepljenja ne razlikuju se od placeba", kaže Jefferson, ali dodaje da nema znakova da je cjepivo naštetilo djeci ili pružilo razlog za strah da nije sigurno.

U istome stručnom tekstu Jefferson i njegovi kolege kažu kako je u usporedbi s placebom cjepivo od oslabljenoga virusa razmjerno djelotvorno u djece starije od dvije godine, osobito kako se daju dvije doze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙