FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijetnam: jenjava epidemija ptičje gripe

HANOI, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Posljednja epidemija ptičjegripe u Vijetnamu, od koje je u nešto više od mjesec dana umrlo 13osoba, pokazuje znakove jenjavanja, u zadnjih tjedan dana nijezabilježen ni jedan novi oboljeli, izvijestila je u utorak vijetnamskavlada.
HANOI, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Posljednja epidemija ptičje gripe u Vijetnamu, od koje je u nešto više od mjesec dana umrlo 13 osoba, pokazuje znakove jenjavanja, u zadnjih tjedan dana nije zabilježen ni jedan novi oboljeli, izvijestila je u utorak vijetnamska vlada.

Odjel za zdravlje životinja u izvješću je ustvrdio da širenje smrtonosnog virusa H5N1, koji je od izbijanja krajem 2003. u Aziji ubio 45 ljudi, prošlog je tjedna uzrokovao nove infekcije u šest provincija.

No, virus, koji se od prosinca prošle godine proširio na više od pola vijetnamskih 64 provincija i gradova, nije uzrokovao nove infekcije kod peradi u sedam provincija u zadnja tri tjedna.

Vijetnamska vlada poduzela je drastične mjere u suzbijanju virusa, za kojega se stručnjaci boje da bi mogao mutirati u oblik koji može zaraziti čovjeka i uzrokovati pandemiju koja može ubiti milijune ljudi bez imuniteta diljem svijeta.

Obuzdavanje kretanja peradi od prošlotjednog Teta, novogodišnjeg festivala, spriječio je povećanje broja močvarnih ptica. No, virus, koji se, čini se, najviše širi u hladnijem vremenu i često ga prenose močvarne ptice bez vidljivih simptoma, do sada je ubio 32 Vijetnamca, 12 Tajlandđana i jednom Kambodžana.

Većina žrtava zaražena je izravnim dodirom sa zaraženom peradi.

Idući tjedan, UN-ova agencija za hranu i Svjetska organizacija za zdravlje životinja održat će regionalni susret u glavnom vijetnamskom gradu Ho Ši Minu na temu ptičje gripe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙