FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 14. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ŽENEVA - Stotine milijuna Kineza i Indijaca mogle bi ostati bez vode zbog sve bržeg otapanja himalajskih ledenjaka zbog zagrijavanja klime, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF). Himalajski ledenjaci, koji su nakon polova najveća ledena površina na Zemlji, otapaju se brzinom od 10 do 15 metara na godinu, istaknuo je WWF u izvješću o otapanju ledenjaka u Indiji, Kini i Nepalu. "Ubrzano otapanje himalajskih ledenjaka izazvat će velike poplave", tvrdi međunarodna ekološka organizacija. "No, za nekoliko desetljeća stanje će se promijeniti, rijeke će početi nestajati, a posljedica će biti veliki gospodarski i ekološki problemi za stanovnike zapadne Kine, Nepala i sjeverne Indije", dodao je WWF. Izvješće je objavljeno uoči dvaju ministarskih sastanaka posvećenih borbi protiv klimatskih promjena i razvoju koje organizira Velika Britanija u sklopu svojega predsjedanja G-8.

LOS ANGELES - Animirani SF film "Roboti" najgledaniji je film prošlog vikenda u SAD-u, s dvostruko više prodanih kino-ulaznica od svog glavnog konkurenta, "The Pacifiera", filma koji je najgledaniji bio vikend ranije. "Roboti", obiteljska burleskna komedija kojoj su za likove robota glasove dali poznati američki glumci Mel Brooks, Halle Berry, Robin Williams i Ewan McGregor, prošlog je vikenda (od 11. do 13. ožujka) zaradio 36,5 milijuna dolara na prodanim ulaznicama. "The Pacifier", film iz produkcije studija Walta Disneya s Vin Dieselom u glavnoj ulozi, pao je na drugo mjesto sa zarađenih 18 milijuna dolara. U prvom vikendu prikazivanja "Roboti" ipak nisu dosegli zaradu koju je 2002. ostvario crtić "ledeno doba", koji je također režirao Chris Wedge, u produkciji studija Fox's Blue Sky Studios.

LONDON - Britanska književnica Geraldine McCaughrean izabrana je u nedjelju između stotinu autora iz cijelog svijeta da napiše nastavak Petra Pana. "Ostala sam bez riječi", rekla je McCaughrean nakon što ju je izabrala londonska dječja bolnica koja ima prava na priču J.M.Barrieja o Zvončici, Wendy, Kapetanu Kuki i dječaku nije htio odrasti. "Prekrasna je i zastrašujuća privilegija da ja budem izabrana za Neverland naoružana samo s olovkom", dodala je. Dječja bolnica iz Londona pokrenula je natječaj prošle godine u znak obilježavanja stote obljetnice tog djela. McCaughrean, autorica 130 knjiga i drama, jedina je književnica koja je osvojila Whitbread dječju književnu nagradu tri puta, pobijedila je napisavši samo jedno poglavlje i sinopsis priče nazvane "Kapetan Pan".

NEW DELHI - Indijski par vratio je novčanu naknadu za gubitak 10-godišnjeg sina u naletu tsunamija u prosincu nakon što se dijete vratilo živo i zdravo, piše Hindustan Times. Ribar Jayakumar iz Nagapattinama u državi Tamil izgubio je svoj dom 26. prosinca kada je cijelu južnu Aziju pogodio tsunami nakon snažnog potresa. Jayakumar i njegova supruga bili su povučeni u more, ali su ih na sreću valovi nakon toga izbacili na obalu, no oni nisu uspjeli pronaći svog najstarijeg sina Udaykumara. Roditelji su tada primili naknadu u visini od 2.300 američkih dolara za gubitak sina. Prije tjedan dana prijatelji su obitelj obavijestili da je njihov desetogodišnji sin primijećen na autobusnoj postaji u gradu udaljenom 50 kilometara od njihovog sela. Dijete se samo sjeća da ga je val bacio na vrh kokosovog stabla, a kada su se valovi povukli sišao je s drveta no nigdje nije bilo kuća ni ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙