FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TV-Slovenija: Idućeg tjedna sastanak povijesnog povjerenstva

LJUBLJANA,12. ožujka(Hina) - Krajem idućeg tjedna u Ljubljani će seodržati prvi sastanak hrvatsko-slovenske komisije za povijesnapitanja, javila je subotu navečer slovenska televizija koja se pozivana izvore u ministarstvu vanjskih poslova.
LJUBLJANA,12. ožujka(Hina) - Krajem idućeg tjedna u Ljubljani će se održati prvi sastanak hrvatsko-slovenske komisije za povijesna pitanja, javila je subotu navečer slovenska televizija koja se poziva na izvore u ministarstvu vanjskih poslova.

Isti izvor, javila je slovenska televizija potvrdio je i zajednički sastanak dviju vlada koji bi se na proljeće trebao održati u Hrvatskoj.

Istodobno, slovensski premijer Janez Janša popodne je novinarima u pauzi sastanka svoje stranke koja raspravlja o održavanju izbornog kongresa ponovo potvrdio privrženost svoje vlade što skorijem uključivanju Hrvatske u Europsku uniju.

"Početak pregovora EU-a s Hrvatskom u strateškom je interesu Slovenije", izjavio je Janša, a prenosi slovenska agencija STA.

Janša je dio odgovornosti za pogoršanje odnosa dviju država u drugoj polovici prošle godine pripisao i svom prethodniku, bivšem premijeru Antonu Ropu.

"Nepromišljena reakcija bivše vlade prilikom incidenta na granici (na graničnom prijelazu Plovanija) imala je negativne posljedice i naša je vlada mnogo morala napraviti da slovenskoj vanjskoj politici vrati vjerodostojnost", rekao je Janša za incident na granici koji sa članovima Slovenske pučke stranke (SLS) pred lanjske parlamentarne izbore, nakon kojih je vlada Antona Ropa uskratila svoju potporu Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji.

Janša je rekao da je hrvatska vlada slovenskoj strani dala jamstva da je spremna konstruktivno razgovarati i o najaktualnijim pitanjima, čime se kako je rekao otvaraju nove mogućnosti za rješavanje bilateralnih pitanja.

Janša je rekao da je dogovor o osnivanju povijesne komisije koji je postigao s premijerom Sanaderom na sastanku u Mokricama 21. siječnja važan jer je tako stvoren okvir za konstruktivan dijalog i za "pojašnjenje izvora problema u bilateralnim odnosima".

Janša je naglasio i važnost dogovora da dvije strane do postizanja konačnog rješenja za granicu na moru dogovore zajednički pristup izbjegavanju konflikata koji bi važio do trajnog rješenja za granicu na moru.

"Želimo stvoriti manevarski prostor u okviru kojega bi bilo moguće doći do trajnih rješenja. Svi smo svjesni da je to izglednije ako tražimo rješenja u europskim okvirima i na putu Hrvatske u integraciju nego kad bi došlo do destabilizacije partnerske strane", rekao je Janša, govoreći o odnosima s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙