FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomčić: Hrvatska mora iskoristiti vrijeme do početka pregovora s EU

ZAGREB, 12. ožujka 2005. (Hina) - Svejedno je hoće li pregovori s EUpočeti 17. ožujka ili nešto kasnije ako će Hrvatska znati iskoristitito vrijeme, izjavio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić na današnjojGlavnoj programskoj skupštini HSS-a na kojoj je prihvaćena Izbornadeklaracija i novi Statut stranke.
ZAGREB, 12. ožujka 2005. (Hina) - Svejedno je hoće li pregovori s EU početi 17. ožujka ili nešto kasnije ako će Hrvatska znati iskoristiti to vrijeme, izjavio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić na današnjoj Glavnoj programskoj skupštini HSS-a na kojoj je prihvaćena Izborna deklaracija i novi Statut stranke.

Hrvatska se, istaknuo je, mora "prirediti" za EU, "kao mlada za svatove", jer samo za spremne EU je lijepi san, a za nespremne noćna mora.

Upozorio je da Hrvatskoj ulazak u EU treba i zato što sama nije u stanju odreći se političke samovolje, gliba kriminala i korupcije, te paralelnih sustava moći.

EU je naša sudbina, ali ne na bilo koji način, rekao je predsjednik HSS-a dodavši da 17. ožujka za Hrvatsku "nije sudnji dan, a ni smak svijeta".

Žestoko je kritizirao gospodarsku politiku Sanaderove Vlade, kazavši da još nije ponudila konkretne programe izlaska iz krize, pa ponovno rastu nezaposlenost i vanjski dug, a pada standard.

Posebno je nezadovoljan stanjem u poljoprivredi gdje se, kako mu se čini, teži stvaranju koncepta 10.000 bogatih seljaka po uzoru na koncept o 200 bogatih obitelji u Hrvatskoj.

Velik dio 45-minutnog govora Tomčić je posvetio svibanjskim lokalnim izborima u koje njegova stranka ulazi s visoko postavljenim ciljevima.

Nakana joj je zadržati vlast u osam županija i više od 120 gradova i općina, ali ju i osvojiti u drugim jedinicama.

HSS na izbore ide u koaliciji sa SDP-om, među ostalim i stoga da nakon predsjedničkih i na lokalnim izborima spriječi da HDZ monopolistički upravlja državom, te da građanima ponudi konkretne programe.

Tomčić tvrdi i kako su danas sve manje važne ideološke razlike među strankama, a Hrvatskoj je potrebna i nova dimenzija domoljublja.

SDP i HSS, kaže predsjednik SDP-a Ivica Račan, povezuje i to što ne zastupaju krupni kapital, niti najbogatije pojedince, nego ljude koji žive od svog rada.

HSS neće koalirati s ultradesnim i ultralijevim strankama, te HDZ-om.

Po novom Statutu ulogu glavnog političkog tijela HSS-a preuzima Glavni odbor, a veći utjecaj u stranci daje se onima koji ostvare bolje izborne rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙