FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kandidira fizičara za novog čelnika NASA-e

WASHINGTON, 12. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush objavio je u petak namjeru da kandidira fizičara MichaelaGriffina za čelnika svemirske agencije NASA-e, koja se u narednomdesetljeću priprema Amerikance ponovno odvesti na Mjesec.
WASHINGTON, 12. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush objavio je u petak namjeru da kandidira fizičara Michaela Griffina za čelnika svemirske agencije NASA-e, koja se u narednom desetljeću priprema Amerikance ponovno odvesti na Mjesec.

Griffin trenutno vodi svemirski odjel Laboratorija za primijenjenu fiziku na Sveučilištu John Hopkins u Marylandu koji radi na civilnim i vojnim svemirskim programima.

On je ranije bio glavni inženjer NASA-e i zamjenik za tehnologiju u Organizaciji za stratešku obrambenu inicijativu koja je osnovana 1984. kako bi razvila proturaketni obrambeni sustav poznat kao "Rat zvijezda", napušten 1993.

Griffin će, ukoliko ga potvrdi američki Senat, na mjestu upravitelja NASA-e naslijediti Seana O'Keefa koji je vodio agenciju tijekom jednog od njezinih najtežih razdoblja obilježenog katastrofom svemirskog shuttlea Columbia koji se u veljači 2003. raspao pri slijetanju iz Zemljine orbite.

U katastrofi je poginulo svih sedam astronauta, a NASA se suočila s kritikama zbog nedostatne sigurnosti programa.

Griffin (55) je diplomirani fizičar s doktoratom iz aviosvemirskog inženjerstva i pet magisterija iz primijenjene fizike, aerosvemirske znanosti, inženjerije te poslovne uprave.

Na čelo NASA-e Griffin bi došao u kritično vrijeme dok se agencija priprema do 2010. konstruirati nove svemirske rakete koje bi trebale odvesti američke astronaute na Mjesec do 2020. i tamo pripremiti teren za ljudske ekspedicije na Mars i dalje.

NASA-ini shuttleovi ne lete još od Columbijine nesreće. Prvi let jednog od njih, shuttlea Discovery, predviđen je za svibanj ove godine uz poboljšanu sigurnost preporučenu nakon katastrofe Columbije do koje je doveo proboj izolacije na vanjskom rezervoaru goriva.

Shuttleovi bi do 2010. trebali biti umirovljeni i zamijenjeni novim svemirskim raketoplanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙