FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obavještajni podaci o Iranu nedostatni - NYT

WASHINGTON,9. ožujka 2005.(Hina) - Predsjedničko povjerenstvo kojerazmatra kvalitetu obavještajnog rada zaključilo je da su američkiobavještajni podaci o iranskom oružju nedostatni, piše u srijedu listThe New York Times (NYT).
WASHINGTON,9. ožujka 2005.(Hina) - Predsjedničko povjerenstvo koje razmatra kvalitetu obavještajnog rada zaključilo je da su američki obavještajni podaci o iranskom oružju nedostatni, piše u srijedu list The New York Times (NYT).

U izvješću koje će predati predsjedniku Georgeu W. Bush do 31. ožujka povjerenstvo će opisati američke obavještajne podatke o Iranu "kao nedostatne za čvrste sudove o iranskom programu naoružanja", piše list pozivajući se na osobe obaviještene o radu povjerenstva.

Bushova administracija optužuje Iran da teži izgradnji nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program civilne naravi.

NYT navodi da je jedna osoba upoznata s zaključcima povjerenstva okarakterizirala američke obavještajne podatke o Iranu kao "skandalozne" imajući na umu važnost i relativnu otvorenost zemlje.

List kaže da njegovi izvori nisu željeli biti određeniji u opisivanju nedostataka. Ipak, bivši vladini dužnosnici, stručnjaci za Iran kažu da su američke obavještajne službe imale malo uspjeha u ljudskom špijuniranju nužnom za razumijevanje načina na koji se donose odluke u Iranu, mada su posvetile ogromne potencijale toj zemlji nakon islamske revolucije 1979., kaže NYT.

Očekuje se da će povjerenstvo u izvješću također oštro kritizirati američke obavještajne podatke o Sjevernoj Koreji, piše NYT, ali navodi da oni koji su obaviješteni o radu povjerenstva smatraju stanje s Iranom posebno zabrinjavajućim.

Predsjednik Bush je uspostavio povjerenstvo kako bi procijenilo ukupnu kvalitetu američkog obavještajnog rada na pitanju širenja nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja. Njezino osnivanje potaknuo je promašaj američkih obavještajnih službi koje su prije rata u Iraku tvrdile da zemlja posjeduje oružje masovnog uništavanja što je bilo glavno opravdanje američkog napada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙