FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Rafsanjani vodi u predizbornim anketama

TEHERAN, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Bivši iranski predsjednikAkbar Hashemi Rafsanjani vodi u prvim predizbornim anketama zapredsjedničke izbore 17. lipnja, pokazuju rezultati istraživanja kojeje u petak objavila iranska novinska agencija IRNA.
TEHERAN, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani vodi u prvim predizbornim anketama za predsjedničke izbore 17. lipnja, pokazuju rezultati istraživanja koje je u petak objavila iranska novinska agencija IRNA.

No, ispitivanje 7.100 ljudi u 11 gradova dalo je naslutiti da nijedan kandidat neće osvojiti 50 posto glasova i u prvom krugu zamijeniti reformističkog predsjednika Mohamada Hatamija, pa će se vjerojatno održati drugi krug izbora između dva najbolje plasirana kandidata.

Prema anketi, 13.9 posto birača izjavilo je da će glasovati za Rafsanjania, srednjerangiranog klerika koji je predsjedničku dužnost obavljao od 1989. do 1997. godine i koji trenutno vodi moćno političko tijelo Izvršno vijeće (Expediency Council).

Pragmatični konzervativac koji se zauzima za gospodarsku liberalizaciju i tješnje veze sa Zapadom, Rafsanjani (70) tek treba odlučiti hoće li se kandidirati.

Sljedeći najpopularniji kandidat je reformist i bivši predsjednik parlamenta Mehdi Karroubi s 4.8 posto glasova, a nakon njega najveće šanse, 4.2 posto, ima bivši ministar vanjskih poslova Ali Akbar Velayati, koji predvodi skupinu tvrdolinijaških konzervativnih kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙