FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Primjena Bolonjskog procesa i specifičnosti hrvatskih sveučilišta"

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Primjena Bolonjskoga procesa ispecifičnosti hrvatskih sveučilišta teme su okrugloga stola održanogadanas u organizaciji Savjeta Socijaldemokratske partije (SDP) zaobrazovanje, znanost i kulturu na kojemu su sudjelovali brojnihrvatski znanstvenici i stručnjaci.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Primjena Bolonjskoga procesa i specifičnosti hrvatskih sveučilišta teme su okrugloga stola održanoga danas u organizaciji Savjeta Socijaldemokratske partije (SDP) za obrazovanje, znanost i kulturu na kojemu su sudjelovali brojni hrvatski znanstvenici i stručnjaci.

Na važnost tema o kojima se raspravljalo ukazao je predsjednik Savjeta SDP-a Gvozden Flego istaknuvši da hrvatska sveučilišta mogu pokrenuti novi razvoj. Ali, upozorio je, to je moguće samo u sinergiji uključenih u reformske procese i preuzimanju društvene odgovornosti.

I ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je bio jedan od uvodničara na okruglome stolu, smatra izuzetno važnima pitanje odgovornosti te provedbenih rokova. Pri tomu, upozorio je, treba točno znati i imenovati odgovorne.

Kad je riječ o u provođenju Bolonjskoga procesa Primorac je istaknuo tri prioriteta - osiguravanje kvalitete visokih učilišta, uvođenje binarnoga sustava te prepoznavanje inozemnih visokoškolskih stupnjeva i razdoblja studija.

Za hrvatski visokoškolski sustav Bolonjska deklaracija znači na prvome mjestu sredstvo za njegovo unaprjeđenje, rekao je Primorac. Podsjetio je da je Bolonjsku deklaraciju do sada potpisalo 40 europskih zemalja, među kojima i Hrvatska 2001.

Po riječima predsjednika SDP-a Ivice Račana rasprava o provedbi Bolonjskoga procesa u Hrvatskoj važna je i u aktualnome kontekstu ponovnoga rasta nezaposlenosti, nakon nekoliko godina smanjivanja, uz istovremeni nedostatak kadrova traženih na tržištu rada.

Račan smatra da provođenje Bolonjskoga procesa treba, kako je rekao, "realno dimenzionirati", dodavši da su neke zemlje u taj proces ušle postupne te da je zato hrabra odluka da se u Hrvatskoj načela Bolonjskoga procesa počnu primjenjivati već od iduće akademske godine.

Student Stipe Tutiš, predstavnik ESIB-a, krovne ogranizacije europskih studentskih udruga, upozorio je na nedostatno sudjelovanje studenata u stvaranju novih studijskih programa te na potrebu da se profesori drže svoga radnoga rasporeda u skladu s europskim sustavom prijenosa bodova (ECTS).

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je da je važan problem o kojemu treba razmišljati taj da diplome koje će studenti dobiti na temelju novih diplomskih programa budu konkurentne u Hrvatskoj. Zato, istaknuo je, treba veliku pozornost posvetiti novim diplomskim programima koji će početi u 2008./2009. akademskoj godini.

Pero Lučin, prorektor Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Upravnoga odbora Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske izvijestio je da Zaklada trenutačno provodi dva programa vezna uz Bolonjski proces - program izgradnje institucionalnoga sustava za osiguranje kvalitete te podržavanja združenih studija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙