FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od iduće akademske godine u Hrvatskoj studiranje prema europskim programima

SPLIT,11. veljače 2005.(Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športaDragan Primorac potvrdio je danas u Splitu kako će od iduće akademskegodine hrvatski studenti na domaćim fakultetima znanje stjecati premaprogramima usklađenima s europskim visokoškolskim sustavom u skladu sBolonjskom deklaracijom.
SPLIT,11. veljače 2005.(Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac potvrdio je danas u Splitu kako će od iduće akademske godine hrvatski studenti na domaćim fakultetima znanje stjecati prema programima usklađenima s europskim visokoškolskim sustavom u skladu s Bolonjskom deklaracijom.

Nju je 1999. potpisalo 29 zemalja, a Hrvatska joj je pristupila 2001. godine.

Ministar Primorac, koji je sudjelovao u raspravi na drugom Nacionalnom forumu o pristupanju Europskoj uniji izjavio je kako će se s primjenom Bolonjskog procesa početi nakon što sve programe odobri Nacionalno vijeće visokog obrazovanja, u travnju, i proslijedi ih njemu na potpis. To će, dodao je, omogućiti da se sa studiranjem počne u Splitu, nastavi u Beču, a diploma stekne u Stockholmu ili Parizu, pojasnio je, a da za to neće biti potrebna nostrifikacija diploma, a na isti će način u drugim zemljama vrijediti i diplome stečene u Hrvatskoj.

U radu Foruma stručnjaci, sveučilišni profesori i studenti, zajedno s ministricom europskih integracija i ministrom znanosti, te saborskim zastupnicima, sudjelovali su u raspravi o Bolonjskom procesu, reformi visokog obrazovanja i informiranosti.

Ministarstvo europskih integracija Forum, čiji je prvi skup održan u Rijeci potkraj prošle godine, organiziralo je ne samo zbog rasta euroskepticizma, već i zbog bolje informiranosti i educiranja hrvatskih građana o svim procesima usklađivanja s europskim standardima kako bi kada o tome budu odlučivali na referendumu, mogli donijeti kvalitetnu odluku, kazala je ministrica europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović.

Najviše je razilaženja tijekom današnje rasprave bilo oko modela studiranja, 3+2, 4+1 ili 5+0, jer načela su poznata, ali u praksi treba pronaći najbolje za specifične potrebe pojedinih fakulteta, rečeno je.

Nacionalni program za pridruživanje Europskoj uniji u 2006. i 2007. godinu ima proračun od 5 milijardi kuna od kojih gotovo polovica otpada upravo na reformu visokog školstva, naglasila je ministrica, dodajući kako je upravo obrazovanje i znanost jedan od najvažnijih segmenata prilagodbe europskih standardima, jer omogućuje razvitak zemlje.

To je najveći projekt koji trenutačno provodi hrvatska država i Europa, kazao je ministar Primorac, naglasivši kako je, prema informacijama s terena, zadovoljan brzinom kojom se provodi usklađivanje programa s Bolonjskim procesom, budući da se poštuju svi rokovi. Pri tomu, kako je kazao, treba pohvaliti rad rektora koji užurbano pripremaju programe studiranja usklađene s europskim sustavom.

Ministrica Kolinda Grabar - Kitarović na novinarski upit koliko je istinito nagađanje da će na dužnosti ministra vanjskih poslova naslijediti Miomira Žužula, odgovorila je kako to treba pitati premijera Sanadera s kojim o tome još nije razgovarala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙