FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: prvi hrvatski bolonjski seminar

OPATIJA, 4. ožujka 2005. (Hina) - Prvi hrvatski bolonjski seminar natemu Kvaliteta visokog obrazovanja i prilagođavanje potrebamaposlodavaca na kojemu sudjeluje oko 100 predstavnika hrvatskihSveučilišta, mjerodavnih ministarstava, studenata, gospodarstvenika inovinara počeo je danas u Međunarodnom centru za izobrazbu novinara(ICEJ) u Opatiji.
OPATIJA, 4. ožujka 2005. (Hina) - Prvi hrvatski bolonjski seminar na temu Kvaliteta visokog obrazovanja i prilagođavanje potrebama poslodavaca na kojemu sudjeluje oko 100 predstavnika hrvatskih Sveučilišta, mjerodavnih ministarstava, studenata, gospodarstvenika i novinara počeo je danas u Međunarodnom centru za izobrazbu novinara (ICEJ) u Opatiji.

U izlaganju o prvoj fazi reforme visokog obrazovanja u Hrvatskoj ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac naglasio je da Hrvatska ne smije kasniti pri uvođenju Bolonjskog procesa u visoko obrazovanje te ocijenio da su u sklopu tog procesa najvažnije ostvarenje obveza u rokovima, zadaća svih sudionika i poznavanje ciljeva Bolonjskog procesa.

Predstavljajući zakonske okvire provedbe Procesa Primorac je najavio da će do svibnja ove godine biti dovršen Prijedlog Zakona o akademskim i stručnim nazivima, a u lipnju ove godine dovršen Prijedlog izmjena i dopuna zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Prema zakonskim rokovima novi ustroj studija prema bolonjskim načelima i novi bodovni sustav trebaju biti uvedeni u školskoj godini 2005./2006. Pravno integriranje sveučilišta mora se provesti do kraja prosinca 2007.

Ministar Primorac predstavio je shemu postupka, prijave, vrednovanja i izdavanja dopusnica za nove studijske programe. Sveučilišta, veleučilišta i visoke škole izradili su prijedloge programa, a senati i nastavnička vijeća u većem su dijelu u roku izradili internu evaluaciju prijedloga programa. Ministarstvo zaprima prijedloge, stručno ih obrađuje, a rok za taj posao, do 4. ožujka se ostvaruje. U postupak su još uključeni Nacionalno vijeće za znanost, područna znanstvena vijeća, te Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje koje uz stručnu pomoć Agencije za znanost i visoko obrazovanje do 31. svibnja ove godine treba utvrditi koji programi zadovoljavaju zakonske uvjete. Dopusnice za programe izdat će ministar do 15. lipnja ove godine.

Primorac je naglasio da svaki od ukupno 1050 predloženih studijskih programa moraju ocijeniti dva objektivna recenzenta, a programi koji neće biti pokrenuti sljedeće godine razmatrat će se naknadno.

Proces stvaranja jedinstvenog europskog sustava visokog obrazovanja nazvan je Bolonjski proces prema Deklaraciji koju su potpisali europski ministri obrazovanja u Bolonji 1999. Do sada ju je potpisalo 40 zemalja, a Hrvatska 2001. Cilj Bolonjskog procesa je stvaranje jedinstvenog i konkurentnog europskog sustava visokog obrazovanja do 2010.

Seminar se nastavlja izlaganjima o osiguranju kvalitete i dvama ciklusima visokog obrazovanja s gledišta poslodavaca. Organizirali su ga Hrvatska skupina za promicanje Bolonjskog procesa ( CRO4Bologna) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙