FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: malim iznajmljivačima odluka kako će plaćati boravišnu pristojbu

ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitkaBožidar Kalmeta prihvatio je danas zahtjeve saborske oporbe da semalim iznajmljivačima omogući da sami odluče hoće li boravišnupristojbu plaćati paušalno ili dosadašnjim režimom obračuna pristojbepo noćenju.
ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta prihvatio je danas zahtjeve saborske oporbe da se malim iznajmljivačima omogući da sami odluče hoće li boravišnu pristojbu plaćati paušalno ili dosadašnjim režimom obračuna pristojbe po noćenju.

"Ako se tako dogovori, nema problema da se to prihvati, ali se treba utvrditi tko su mali iznajmljivači", kazao je Kalmeta, dodavši da je, po njegovu mišljenju, mali iznajmljivač onaj koji iznajmljuje jednu do dvije sobe ili jedan apartman.

"Onaj s dva ili više apartmana ne spada u socijalnu kategoriju", ustvrdio je ministar.

Više oporbenih klubova najavilo je amandmane na Vladin prijedlog izmjena Zakona o boravišnoj pristojbi po kojima bi se malim iznajmljivačima omogućilo da odaberu načina plaćanja pristojbe.

Oporba, naime, uvjerava da mali iznajmljivači ne mogu ostvariti procjenjena 42 noćenja po sezoni, te da stoga paušalnim plaćanjem pristojbe s točno utvrđenim iznosom ne bi mogli zaraditi.

Za Vladin prijedlog neki oporbenjaci tvrde da je rađen na načelu strip junaka Alana Forda, 'uzmi siromašnima, da bi dao bogatima'.

Oporba tvrdi da je taj prijedlog preuranjen i da mu radi 'sazrijevanja' treba skinuti hitnost i poslati ga na doradu.

Šime Prtenjača (HDZ) nije protiv da se o svemu razmisli, ali primjećuje kako se svako rješenje oko pristojbi uvijek dočekivalo kao ishitreno, a ne tako davno, "siromašne iznajmljivače" nazivalo se bogatašima i kulacima.

Ministar Kalmeta neizravno je odbio ideje da se rasprava o konačnom prijedlogu zakona tretira kao prvo čitanje.

Najavio je, naime, da će se ponuđena rješenja popravljati kroz amandamne, što znači da zakon neće proći još jednu saborsku raspravu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙