FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv paušalnog utvrđivanja boravišne pristojbe

ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas nakaniVlade da se boravišna pristojba ubuduće utvrđuje paušalno, po točnoutvrđenom iznosu, smatrajući da bi to izazvalo kontra-učinak, odnosnoda bi, umjesto planiranog suzbijanja, povećalo broj neregistriranihiznajmljivača turističkih smještaja.
ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas nakani Vlade da se boravišna pristojba ubuduće utvrđuje paušalno, po točno utvrđenom iznosu, smatrajući da bi to izazvalo kontra-učinak, odnosno da bi, umjesto planiranog suzbijanja, povećalo broj neregistriranih iznajmljivača turističkih smještaja.

Oporba je suglasna da svi iznajmljivači, posebno oni manji, ne mogu ostvariti potrebna 42 noćenja po sezoni da bi im se, kada plate paušal na boravišnu pristojbu, rad isplatio, te da stoga postoji opasnost da će se okrenuti 'sivoj ekonomiji'.

"Nagradili bi se oni koji rade na crno, a kaznili oni koji rade legalno, neće se suzbiti crno tržište, već omogućiti masovni prelazak na ilegalni rad", rekao je Zdenko Antešić (SDP).

Upozorio je da privatni iznajmljivači u Šibensko-kninskoj županiji prosječno ostvare 28 noćenja po sezoni, u Splitsko-dalmatinskoj tek 22 noćenja, pa bi stoga, ističe, paušalno utvrđivanje pristojbe za njih značilo neizdrživo povećanje poreznih opterećenja.

"Jednaku pristojbu plaćao bi iznajmljivač koji radi samo jedan dan i onaj koji radi sto dana. To je nepravedno i diskriminirajuće jer se ide na ruku samo velikih iznajmljivača", kazao je Željko Kurtov (HNS/PGS).

Oporba stoga predlaže da se uvede prijelazno razdoblje, odnosno da se iznajmljivačima prepusti da sami odluče hoće li, ovisno o isplativosti, pristojbu plaćati paušalno ili dosadašnjim režimom obračuna boravišne pristojbe po noćenju.

Brojni klubovi u tom su smislu najavili amandmane na Vladin prijedlog izmjena Zakona o boravišnoj pristojbi.

Pero Kovačević (HSP) zauzeo se za hitne izmjene Zakona o državnom inspektoratu kojima bi se inspektorima omogućilo da, bez policijskog naloga, mogu nadzirati i neregistrirane iznajmljivače.

"Ne možete s pištoljem na vodu ganjati ozbiljne lopove", smatra Ante Markov (HSS).

Dio klubova prigovorio je i na nedostatnu kategorizaciju turističkih smještaja, ističući potrebu da se u zakonu jasno razdvoje atraktivni smještaji uz more od onih manje atraktivnih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙