FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o boravišnoj pristojbi

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski sabor bi u sutrašnjemnastavku 13. sjednice trebao razmotriti Vladin prijedlog dopuna Zakonao boravišnoj pristojbi, kojima bi se iznajmljivačima smještaja udomaćinstvu uvela obveza paušalnog plaćanja boravišne pristojbe.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski sabor bi u sutrašnjem nastavku 13. sjednice trebao razmotriti Vladin prijedlog dopuna Zakona o boravišnoj pristojbi, kojima bi se iznajmljivačima smještaja u domaćinstvu uvela obveza paušalnog plaćanja boravišne pristojbe.

Boravišna bi se pristojba, po predloženom, plaćala po prosječnom broju noćenja po krevetu u prethodnoj godini.

S obzirom da je u pojedinim općinama i gradovima tijekom ljetne sezone popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju znatno veća od prosjeka, općinskim i gradskim vijećima dala bi se mogućnost da, na prijedlog turističkih zajednica na svom području, povećaju koeficijent za izračun boravišnih pristojbi.

Građani koji iznajmljuju smještaj u domaćinstvu boravišnu pristojbu ubuduće ne bi morali posebno isticati na računima.

Ne uplate li određeni paušal na račun turističkih zajednica, iznajmljivačima u domaćinstvu prijeti novčana kazna do 10.000 kuna, a turistički inspektori će ih na licu mjesta moći kazniti s najviše 1.000 kuna.

Vlada predviđa da će predloženim izmjenama poboljšati kontrolu prijavljivanja gostiju i ubiranje boravišne pristojbe, te olakšati posao turističkim inspektorima.

U obrazloženju prijedloga navodi se da, po procjeni turističkih zajednica, boravišne pristojbe ne uplaćuje 10-30 posto pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

U Hrvatskoj je registrirano gotovo 50.000 privatnih iznajmljivača s ukupnim kapacitetima od 340.000 kreveta, što predstavlja 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta.

Sabor bi sutra, posljednjega dana ovotjednog zasjedanja, trebao i glasovati o ranije raspravljenim točkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙