FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 23. veljače

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za srijedu, 23. veljače.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za srijedu, 23. veljače.

ZAGREB - U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva bit će održana konferencija za novinare na temu "Potpisivanje Ugovora o Energetskoj zajednici". Pomoćnik ministra gospodarstava za energetiku i rudarstvo Željko Tomšić izložit će osnovne značajke Energetske zajednice i obrazložiti na koji će način potpisivanje Ugovora o Energetskoj zajednici omogućiti Hrvatskoj približavanje Europskoj uniji i njezinom energetskom sustavu. (11 sati, Ministarstvo gospodarstva, Av. Vukovar 78).

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvara se Međunarodni sajam Sporta i nautike, na kojem, u deset sajamskih paviljona, sudjeluje više od 350 domaćih i inozemnih izlagača. Uz ostalo bit će izloženo više od 200 primjeraka vrhunskih modela plovila. Ovogodišnji sajam, koji će otvoriti ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, odvija se pod sloganom "Zaplovite s najboljima", a predstavlja vodeći poslovni i marketinški događaj nautičke branše u zemljama jugoistočne Europe. Na sajmu će nastupiti vodeće svjetske i domaće tvrtke koje će prezentirati trendove i nove programe nautičke i sportske opreme te pokazati u kojem smjeru kreće sportsko-nautička industrija (11 sati, ZV, Kongresni centar, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - Najvećem hrvatskom osiguravatelju Croatia osiguranju na prigodnoj će svečanosti biti uručen međunarodni certifikat Lloyds Registera za sustav upravljanja kvalitetom u životnim osiguranjima prema normi ISO 9001:2000. Riječ je o prvom takvom certifikatu koji se uručuje jednom hrvatskom osiguravatelju. Nakon uručenja bit će održana i konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsjednik Uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković te direktor Lloyds Register Quality Assurance centra iz Milana Giovanni Oliveri (12 sati, Hotel Esplanade).

ZAGREB - Uvođenjem paušala za boravišnu pristojbu za privatne iznajmljivače u turizmu očekuje se da bi se već ove godine od tih pristojbi moglo prikupiti oko 90 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. Lani je od boravišne pristojbe za goste kod privatnih iznajmljivača ostvareno 64 milijuna kuna. Prijedlog za uvođenje paušalnog plaćanja boravišne pristojbe za privatne iznajmljivače Vlada je već uputila u Hrvatski sabor na donošenje po hitnom postupku, a želja je Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka da se taj paušal počne naplaćivati već za ovu godinu. U Hrvatskoj je lani bilo registrirano oko 50 tisuća privatnih iznajmljivača smještaja, sa oko 340 tisuća kreveta, što čini 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta. Po procjenama turističkih zajednica oko 20 posto ukupno registriranih iznajmljivača ne plaća boravišnu pristojbu i ne prijavljuje goste, što znači da rade na crno.

ZAGREB - Čak oko 40 posto hrvatskih poduzetnika bavi se trgovinom, dok je istodobno sve manji udio poduzetnika prerađivačke industrije, ispod 15 posto, što se vjerojatno može povezivati i s činjenicom da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj 2004. dostigla razinu od tek 77,5 posto industrijske proizvodnje iz 1990. godine. Podaci Financijske agencije o poslovanju poduzetnika u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci pokazuju kako je koncentracija poduzetnika i nadalje prisutna ponajprije u području trgovine, a potom u poslovanju nekretninama te tek zatim u prerađivačkoj industriji. Od 68.643 poduzetnika, koji su obuhvaćeni statističkim istraživanjem, njih 39,7 posto ili 24.469 je iz područja trgovine. Istodobno sve je znatniji udio poduzetnika iz područja poslovanje nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga. Takvih je po zadnjim podacima 11.485 ili 18,6 posto. U prerađivačkoj je industriji pak posluje njih 8.871, što predstavlja udio od 14,4 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙