FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon se želi riješiti polovice zatočenika iz Guantanama

WASHINGTON, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pentagon nastoji premjestitiu druge zemlje oko polovice od 540 zatočenika iz Guantanama, američkebaze na Kubi, piše u petak New York Times citirajući visoke američkedužnosnike.
WASHINGTON, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pentagon nastoji premjestiti u druge zemlje oko polovice od 540 zatočenika iz Guantanama, američke baze na Kubi, piše u petak New York Times citirajući visoke američke dužnosnike.

Taj plan koji je dobio podršku tajnika obrane Donalda Rumsfelda 5. veljače predstavlja nastojanje Pentagona da smanji za polovicu broj od 540 zatočenika u Guantanamu, puštajući neke i premještajući druge u zemlje poput Saudijske Arabije, Jemena, Afganistana, rekli su visoki dužnosnici novinama.

Taj će plan izazvati otpor State Departmenta i CIA-e koji strahuju da bi te zemlje mogle zatočenike podvrći mučenju što bi imalo posljedice po sigurnost u SAD-u, rekli su visoki dužnosnici novinama.

State Department mora pregovarati o sporazumima kako bi strane vlade koje pristaju primiti zatočenike dale garancije o prikladnom tretmanu, rekli su američki dužnosnici.

Američka vlada smatra zatočenike Guantanama "neprijateljskim borcima" što joj omogućava da ih drži beskonačno bez podizanja optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙