FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Uz urednu dokumentaciju poduzetnici bi rješenje o upisu u sudski registar ubuduće morali dobiti u roku od 15 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o sudskom registru.

Te izmjene, koje omogućavaju jednostavniji i brži upis poduzeća, te zaživljavanje projekta One Stop Shopa, Vlada je utvrdila danas, izvijestila je nakon sjednice ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Izmjene predviđaju i da se u sudski registar upisuju zadruge i njihovi savezi, da se upis objavljuje samo u Narodnim novinama, ne, kao sada, i u još jednim dnevnim novinama.

Sukladno odredbi da je registar javna i svima dostupna knjiga, prijepis, kopija, izvadak ili potvrda morat će se izdavati u roku osam dana po podnošenju zahtjeva. Sada je za to trebalo dokazivati postojanje pravnog interesa.

Nakon primjedbi koje je izazvala, izmijenjena je Uredba o uvjetima boravka stranih jahti i brodica u Jadranu.

Popis osoba na takvim plovilima mogao bi se prijavljivati postupno, ne odjednom kao sada, te bi se mogao potvrđivati i u ispostavi lučke kapetanije.

Saboru je Vlada predložila potvrđivanje Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji sa BiH, potpisanog u ožujku 2003.

Njime se određuje pogranično područje te 23 stalna i dva sezonska prijelaza za pogranični promet, posebni režim za prelazak granice za pogranično stanovništvo, itd.

Stanovništvu koje živi u pograničnom području, a ima i obrađuje poljoprivredno zemljište u susjednoj državi, omogućava se dobivanje poljoprivrednog uloška koji im treba omogućiti da lakše preko granice prenesu vlastite proizvode, strojeve i slično.

Hrvatska Vlada izrazila je danas duboko nezadovoljstvo Odlukom Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji dijelova Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, ocijenivši ju diskriminirajućom.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o upućivanju diplomatske note koja će biti uručena predstavnicima BiH u Hrvatskoj, te hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu koji će je predati BiH vlastima.

Suspenzija se odnosi na 23 poljoprivredno-prehrambena proizvoda, a carine bi se nametnule za mlijeko i mliječne proizvode, te meso i neke mesne prerađevine.

Hrvatska Vlada očekuje da će odluka biti povučena u najkraćem mogućem roku i da će se zajednički pokušati doći do najboljeg mogućeg rješenja za obje države, prenijela je novinarima državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić.

Odluku Vijeća ministara BiH, Vlada je ocijenila diskriminirajućom, jer pogađa samo hrvatske, ne i izvoznike drugih zemalja, premda u Hrvatskoj niti za jedan od 23 proizvoda ne postoje ni proizvodne niti izvozne subvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙