FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o izdavanju kunskih obveznica na domaćem tržištu, u vrijednosti 3 milijarde kuna, izjavio je novinarima ministar financija Ivan Šuker.

Riječ je o petogodišnjim obveznicama, dospijeća 2010, čija je kamatna stopa i prinos 6,75 posto, a cijena izdanja je 100 posto.

Ta će se sredstva iskoristiti za vraćanje 1,3 milijardi kuna dospjelih obveza po kreditima, pri čemu je najviše obveza prema Londonskom i Pariškom klubu (590 milijuna kuna) te prema euro i samuraj obveznicama (390 milijuna kuna). Te su obveze dospjele i podmirene u siječnju i veljači, za što se država kratkoročno zadužila, pojasnio je ministar.

Dio sredstava od novog izdanja obveznica, 820 milijuna kuna, iskoristit će se za kupnju deviznih sredstava kako bi se podmirile obveze koje dospijevaju u ožujku, a ostatkom će biti servisiran domaći javni dug koji dospijeva u ovoj godini.

Iznos od 500 milijuna kuna iskoristit će se za pokriće tekućeg deficita do trenutka dok se ne ostvare prihodi planirani od privatizacije. Naime, podsjetio je Šuker, u proračunu za ovu godinu ti su prihodi planirani u iznosu 4,5 milijardi kuna, ali oni ne pritječu dok se privatizacije ne realiziraju, za razliku od rashoda koji imaju svoju dinamiku.

Šuker ocjenjuje da je nova emisija kunskih obveznica veliki doprinos države oživljavanju financijskog tržišta te usporavanju rasta vanjskog duga države.

"Ovime se vanjski dug države ne povećava", ustvrdio je Šuker dodajući da je zaduženje isključivo za povrat starih dugova. Podsjetio je i da je Zakonom o izvršenju proračuna za 2005. predviđeno da se država može zadužiti u ukupnom iznosu od 12,18 milijardi kuna isključivo za financiranje dospjelih obveza temeljem starih dugova, uglavnom vanjskog duga.

Hrvatska narodna banka (HNB) sredinom je veljače donijela odluku kojom se smanjuje minimalna stopa pokrivenosti deviznih obveza banaka deviznim potraživanjima s 35 na 32 posto, čime se oslobodilo oko 4 milijarde kuna. HNB, Ministarstvo financija i poslovne banke dogovorili su aranžman zaduživanja države na domaćem tržištu za 3 milijarde kuna, kazao je Šuker.

Vodeći agenti i pokrovitelji izdanja su Privredna banka Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka (ZABA). Knjiga upisa otvorena je danas, a zatvara se u 15 sati u ponedjeljak, 7. ožujka.

Obveznice će biti izdane 8. ožujka a u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze biti će uvrštene u srijedu, 9. ožujka.

Oko 30 posto od ukupno 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se na ovrhu, a upravo rasterećenju sudova trebale bi pomoći izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada danas uputila Saboru u prvo čitanje.

Praksa pokazuje da sudski postupci ovrhe i osiguranja traju predugo, često bez odgovarajućeg uspjeha, te da stranke često zlorabe svoja ovlaštenja, upozorila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Vlada izmjenama predlaže osnivanje očevidnika nekretnina i pokretnina vrednijih od 50.000 kuna, osnivanje komisionih prodavaonica, jednostavniju ovrhu automobila.

Kani stati na kraj i nemogućnosti da se sazna imovina dužnika, pa predlaže da se određena tijela obvežu dati podatke o imovini.

Članove predstavničkih tijela lokalnih jedinica moći će birati, te se za ista kandidirati hrvatski državljani koji imaju prijavljeno prebivalište, te i stvarno prebivaju u toj jedinici, predložila je danas Vlada kroz izmjene zakona koji regulira izbor članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina.

Od 1991. na svojim je zadacima poginulo 119 policajaca, a velik broj ih je ozlijeđen, upozorio je ministar policije Marijan Mlinarić predlažući osnivanje Zaklade policijske solidarnosti.

MUP je osigurao početnih 100.000 kuna, a zaklada bi se financirala dobrovoljnim prilozima policajaca, tvrtki i pojedinaca.

Vlada se suglasila s ugovorom kojim će Njemačka darovnicom od 1,8 milijuna eura pomoći pripremu projekata vodoopskrbe i odvodnje.

Hrvatska lutrija Vladu je izvijestila da ove godine planira bitno povećati svoje prihode i dobit, a uvesti će i novu igru "Keno".

Lutrija planira prihode od 432 milijuna kuna (18,2 posto više od 2004.), te dobit prije oporezivanja od 80,7 milijuna kuna, ili 53,4 posto više od procjene za prošlu godinu.

Lutrija bi u državni proračun ove godine uplatila 259 milijuna kuna, ili 24 posto više nego prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙