FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Sedam posto dionica HT-a (sada T-com), Vlada je danas prenijela u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji.

Dionice su, sukladno zakonu, Fondu prenijete bez naknade.

U roku šest mjeseci svaki bi branitelj, član Fonda na kućnu adresu trebao dobiti obavijest o veličini udjela koji ima, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je to još jedan korak Vladine politike da se vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima.

HT-ove dionice nisu do sada bile prenijete braniteljima, jer za to nije bilo uvjeta, a i posljednji su uvjeti stvoreni izborom društva za upravljanje Fondom, istaknuto je na Vladi.

Vlada je na neodređeno vrijeme produžila rok u kojem će država svoj dio poreza na dohodak i na dobit ustupati lokalnim jedinicama na područjima posebne skrbi i brdsko-planinskim područjima.

Vlada je, naime, u hitnu proceduru uputila izmjene zakona o područjima posebne državne skrbi i o brdsko-planinskim područjima i izbrisala rok od pet godina za tu povlasticu. Ti su zakoni na snazi od 2000., pa su rokovi istjecali u srpnju ove godine.

Provedbom tih i drugih zakona, država se prošle godine odrekla, odnosno u ta područja transferirala 1,1 milijardu kuna, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

S obzirom na očekivani gospodarski rast ove će godine to biti više od 600 milijuna kuna, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Uz paušale koje plaćaju vlasnici vikendica i nautičari na stalnom vezu, Vlada je danas predložila i uvođenje paušala za privatne iznajmljivače soba i apartmana.

Njih je u Hrvatskoj registrirano oko 50 tisuća, a imaju oko 340 tisuća kreveta, što čini 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta.

Problem je, međutim, što njih između 10 i 30 posto ne plaća boravišnu pristojbu, ne prijavljuje goste, te praktično radi na crno, upozorio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi, sam će iznos pristojbe ovisiti o tomu je li riječ o gradu ili općini na moru, ili na područjima posebne državne skrbi ili slično.

Vlada je predstavila prijedlog novog zakona o sudovima po kojemu bi se izvan područja suda mogle osnovati stalne službe suda i održavati sudbeni dani. To je posebno zanimljivo, primjerice, za otoke, jer bi to bitno pojeftinilo sudovanje, a i građanima bi sudovi bili dostupniji.

Posebna je novina da bi u slučajevima kada drugostupanjski sudovi donose različite odluke o istoj pravnoj stvari, a nije dopušten izvanredni pravni lijek, stranka mogla zatražiti od Vrhovnog suda da ispita je li time ugrožena jedinstvena primjena zakona i ravnopravnost građana.

Zakon razrađuje kriterije za ocjenjivanje rada sudaca, uvodi za njih imovinske kartice, pravosudnu inspekciju, otvara mogućnost osnivanja redovnih specijaliziranih sudova itd.

Vlada je predložila da se sa sedam na devet poveća broj članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) koji se biraju iz reda sudaca.

Vlada je poduprla sklapanje Memoranduma o suglasnosti o osnivanju Nacionalnog fonda između Hrvatske i Europske komisije.

Memorandumom se propisuje sustav koji treba osigurati za korištenje predpristupnih programa (PHARE, ISPA, SAPARD), a za svaki od njih sklapat će se poseban program o provedbi.

Lučkoj upravi Ploče odobreno je da se, radi nabavke višenamjenske mobilne dizalice, kod HBOR-a zaduži za 19,5 milijuna kuna.

S ukupno 360 tisuća kuna, država je nagradila Janicu Kostelić za tri osvojene zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju održanom u Bormiu i Santa Caterini.

Novčane nagrade Vlada je na današnjoj sjednici dodijelila i stručnim športskim radnicima zaslužnim za Janičin uspjeh.

Njen otac i trener, Ante Kostelić dobit će 60.000 kuna, a po 30.000 kuna pomoćni trener Igor Jakopović i fizioterapet Miodrag Radić.

Čestitke je uputio i rukometnoj reprezentaciji gluhih koju je Vlada, sa ukupno 1,14 milijuna kuna, nagradila za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama gluhih u Melbourneu.

Svakog od 16 reprezentativaca nagradila je sa po 60.000 kuna, a isti iznos dobit će i izbornik i trener Vojislav Bjegović, te direktor reprezenatcije Marijan Knežić.

Sa po 20.000 kuna Vlada je nagradila stručne športske radnike reprezentacije Milana Gvozdića, Marinka Smolčića i Milana Rokvića.

Vlada je danas Hrvatskom saboru na potvrdu poslala Sporazum između Hrvatske i Srbije i Crne Gore (SiCG) o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj.

"Manjine ne mogu biti točka razdora, već povezivanja u hrvatsko-srpskim odnosima, one mogu pridonijeti punoj normalizaciji odnosa", rekao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Premijer Ivo Sanader izrazio je danas na sjednici Vlade čvrsto uvjerenje da će Vlada s novim članovima, koje je danas podupro Hrvatski sabor, nastaviti jednako uspješno obavljati dužnosti u korist Hrvatske i njezinih građana.

Potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, ministru zdravstva Nevenu Ljubičiću i ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović premijer je na sjednici zaželio uspješan rad te naglasio da ih očekuju važni poslovi.

Vlada je rekonstruirana zbog odlaska bivšeg potpredsjednika i ministra zdravstva Andrije Hebranga zbog bolesti te neopozive ostavke ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙