FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel nezadovoljan odnosom središnje vlasti prema riječkom području

RIJEKA,25. veljače 2005. (Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnelizrazio je danas nezadovoljstvo odnosom središnje državne vlasti premaGradu Rijeci zbog toga što je previđena samo trećina potrebnog novcaza daljnju gradnju obilaznice i zbog toga što Hrvatske vode nisuriječkom komunalnom poduzeću vratile predviđeni iznos.
RIJEKA,25. veljače 2005. (Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je danas nezadovoljstvo odnosom središnje državne vlasti prema Gradu Rijeci zbog toga što je previđena samo trećina potrebnog novca za daljnju gradnju obilaznice i zbog toga što Hrvatske vode nisu riječkom komunalnom poduzeću vratile predviđeni iznos.

Na redovitoj konferenciji za novinare riječki je gradonačelnik rekao da je ogorčen što Hrvatske ceste u četvorogodišnjem planu gradnje cesta u Hrvatskoj nisu predvidjele odgovarajući novac za gradnju nastavka riječke zaobilaznice, nego samo trećinu potrebnog iznosa.

Uz to, napomenuo je, cesta D-403, koja u planovima treba povezati zapadni dio riječke luke sa zaobilaznicom, nije ni spomenuta u planu gradnje. Obersnel je istaknuo da je cesta D-403 jedna od okosnica razvoja grada.

Dodao je kako je o tome izvijestio nadležna ministarstva prometa, pomorstva, turizma i razvitka, te financija.

Rekao je da bi se taj problem mogao riješiti nastavkom realizacije projekta Rijeka Gateway, koji obuhvaća modernizaciju riječke luke i izgradnju prometne mreže do nje jer je Svjetska banka najavila mogućnost nastavka projekta.

Ako Hrvatske ceste nemaju dovoljno novca od svojih redovnih prihoda, izgradnja spomenutih dviju prometnica mogla bi se financirati u sklopu toga projekta, pa Vlada treba podržati zahtjev za njegovim nastavkom, rekao je Obersnel.

Obersnel je također rekao da su Hrvatske vode za prošlu godinu, umjesto 11 milijuna kuna, riječkom komunalnom društvu vratile 6,9 milijuna.

Objasnio je da Hrvatske vode naplaćuju naknadu za zaštitu voda, što je njihov izravni prihod, i da bi po dogovoru iz 1993. pola iznosa te naknade trebale vraćati riječkom komunalnom društvu "Vodovod i kanalizacija" za izgradnju vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.

Za prošlu je godinu vraćen manji iznos, rekao je i dodao kako "postoje naznake da za 2005. Hrvatske vode neće od te naknade vratiti riječkom području ni kune".

Govoreći o slučaju "talačke krize", koju je u utorak izazvao Josip Šarić za sjednice gradskog Poglavarstva, te njezinim posljedicama i uzrocima, Obersnel je ponovio da nadležni gradski odjel u tom slučaju nije ništa pogriješio i da nema osnove za ostavkom pročelnika Milorada Miloševića.

Obersnel je, na novinarsko pitanje, otklonio eventualnu odgovornost gradskih službenika zbog nedovoljne otvorenosti prema građanima.

Na pitanje zbog čega je gradsko Poglavarstvo donijelo odluku da se Šariću isplati novac iz proračuna u visini njegova kupoprodajnog ugovora za zemljište od 15.000 eura na sjednici zatvorenoj za javnost, Obersnel nije dao konkretan odgovor.

Šarić je punomoćnik Anite Duvnjak koja je 2002. od privatnog vlasnika kupila građevno zemljište na Srdočima u Rijeci. Prodavatelji zemljišta, iako ih je o tome izvijestila gradska uprava, nove vlasnike nisu obavijestili da će zona u kojoj se nalazi zemljište biti prenamijenjena iz građevne u zelenu zonu na kojoj neće biti dopuštena gradnja. Gradska uprava ponudila je Šariću otkup zemljišta po cijeni iz kupoprodajnog ugovora, ali je on tražio isplatu tržišne vrijednosti, odnosno nadoknadu za uređenje zemljišta i pristupnog puta. Šarić je zbog naoružanog upada na sjednicu Poglavarstva od jučer u jednomjesečnom pritvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙