FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu nastupio Bergenski filharmonijski orkestar

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Na petom koncertu iz ciklusa "Svijetglazbe" u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb večeras je u DvoraniLisinski nastupio Bergenski filharmonijski orkestar, jedan odnajstarijih i najuglednijih svjetskih orkestara što ga predvodiamerički dirigent Andrew Litton.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Na petom koncertu iz ciklusa "Svijet glazbe" u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb večeras je u Dvorani Lisinski nastupio Bergenski filharmonijski orkestar, jedan od najstarijih i najuglednijih svjetskih orkestara što ga predvodi američki dirigent Andrew Litton.

Kao solistica nastupila je njemačka mezosopranistica Iris Vermillion umjesto najavljivane slovenske mezosopranistice Marijane Lipovšek.

Bergenski filharmonijski orkestar osnovan je davne 1765. godine. Gotovo cjelokupno norveško glazbeno stvaralaštvo vezano je uz ovaj ansambl, a jedan od njegovih umjetničkih ravnatelja neko vrijeme bio je najpoznatiji norveški skladatelj Edvard Grieg.

Ansambl godišnje održi u prosjeku stotinjak koncerata koje posjeti više od 100.000 slušatelja, ističe se uz ostalo u programskoj knjižici koncerta.

Andrew Litton nalazi se na čelu orkestra od 2003. godine, studirao je dirigiranje i glasovir na prestižnom Juilliardu, a već s 23 godine pobijedio je na BBC-jevom međunarodnom dirigentskom natjecanju i tako postao najmlađim laureatom u povijesti toga natjecanja.

Njemačka mezosopranistica Iris Vermillion studirala je na Visokoj glazbenoj školi u Hamburgu te pohađala majstorske tečajeve kod Christe Ludwig i Hermanna Preya. Redovito nastupa u vodećim europskim opernim kućama, a surađivala je s najuglednijim dirigentom poput Cabbada, Kurta Masura, Renea Jacobsa i drugih.

Prestižni Bergenski filharmonijski orkestar zagrebačkoj publici predstavio se s djelima H. Saeveruda "Canto Rivoltoso", zatim s Mahlerovih "Pet pjesama" na stihove Friedricha Rueckerta i Osmom simfonijom D. Šostakovića.

Zagrebačka publika dugotrajnim je pljeskom i ovacijama nagradila nastup ovog prestižnog orkestra i mezosopranistice Iris Vermillion.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙