FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bergenska filharmonija u "Lisinskom" 9. ožujka

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - U Koncertnoj dvorani "VatroslavaLisinskog" 9. ožujka nastupit će Bergenski filharmonijski orkestar,jedan od najstarijih i najuglednijih svjetskih orkestara.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - U Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" 9. ožujka nastupit će Bergenski filharmonijski orkestar, jedan od najstarijih i najuglednijih svjetskih orkestara.

Orkestar predvodi američki dirigent Andrew Litton, a kao solistica će nastupiti njemačka mezzosopranistica Iris Vermillion.

Bergenska filharmonija gostuje u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb u sklopu ciklusa "Svijet glazbe", a na programu su, među ostalim, Mahlerova i Šostakovičeva djela.

Gotovo sve norveško glazbeno stvaralaštvo u protekla dva i pol stoljeća vezano je uz Bergenski filharmonijski orkestar, osnovan 1765. Ansambl održi stotinjak koncerata na godinu, koje posjeti gotovo sto tisuća slušatelja.

Orkestar su vodila brojna poznata dirigentska imena kao što su Aldo Ceccato, Dmitrij Kitaenko, Simone Young, a od 2003. vodi ga američki dirigent Andrew Litton. Litton je studirao dirigiranje i glasovir na uglednom Juilliardu, a već s 23 godine pobijedio je na BBC-jevu međunarodnom dirigentskom natjecanju, te postao najmlađim laureatom u povijesti tog natjecanja.

Njemačka mezzosopranistica Iris Vermillion studirala je na Visokoj glazbenoj školi u Hamburgu te pohađala majstorske tečajeve kod Christe Ludwig i Hermanna Preya. Međunarodni ugled stekla je nastupivši kao Dorabella i Cherubino u Amsterdamu pod vodstvom Nikolausa Harnoncourta, te kao Clarion u Straussovu "Capricciu" na Salzburškom festivalu.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙